Oldal kiválasztása

Már említettem korábban, hogy nincs durvább, mint mikor két viking horda összecsap – ebben az epizódban nem is akármilyen csapatok csapnak össze és küzdenek a halálig.

vikings.s02.e05.2

Lagertha pont a legjobbkor érkezett Björnnel – őszintén nem hittem volna, hogy sikerül a nőnek meggyőznie „újdonsült” férjét a dologról, de már belátom, nincs olyan, amit ez a nő ne tudna véghezvinni. Mindenki örült nekik, de nemcsak a harcosok miatt, hanem a viszontlátás okán is. Björn már magasabb Rollónál is, és ezen a nagybácsi lepődött meg a legjobban. És Floki, csak a szemébe kellett néznie a srácnak, és tudta azt, amit már az első évadban is mondott neki: nagy harcos válik majd belőle, még apja, Ragnar nevét is sikerül majd elhomályosítania.

Aztán jött a két nő találkozása: Lagertha és Aslaug. A levegő megfagyott körülöttük – ami nem volt könnyű, hiszen északon vagyunk, de ez a két nő mégis rátett egy lapáttal. A hercegnő bizony fintorgott a volt feleség megjelenésén, de Lagertha büszkén tűrte.

Kattegat felszabadítása nem ígérkezik könnyű feladatnak, hiszen Jarl Borg sok katonával őrzi az amúgy is nehezen bevehető várost. Rollónak támadt azonban egy igen jó ötlete – szeretem, mikor végre használja az eszét. Nem kell Ragnar embereinek odamenni, inkább érjék el, hogy Borg jöjjön el a városból. A terv egyszerű: gyújtsák fel a gabonaraktárt és csalogassák ki a Jarlt az embereivel együtt.

vikings.s02.e05.1

Lagertha és Ragnar gyereknevelési elvei merőben eltérnek egymástól, erre pedig a legnagyobb bizonyíték a nő fintora, mikor Björnnek le kellet vágnia egy férfi fejét, mert az apja ráparancsolt. Újfent csalódtam Ragnarban, az az érzésem, mintha direkt próbálna irreális elvárásokat támasztani Björn elé, hogy aztán elégedetlenkedhessen miatta.

Athelstant keresztre feszítették még az előző epizódban – hiszen elárulta a keresztény hitet –, de Echbert király levágatta onnan, ezzel pedig megmentve a férfi életét. Echbert maga mellet tartja a papot, az ok még nem igazán rajzolódott ki, de az biztos, hogy élvezi Athelstan kínzását és szenvedését.

Athelstan a lelkében vívja a legnagyobb háborút, a hite nem engedi őt el, csak az a baj, hogy kettő van neki: a pogány és a keresztény. Ugyan Echbert barbár és pogány népnek tartja a vikingeket, mégis úgy véli, hogy egy nőt bármikor megkínozhat a férje, hiszen az ő tulajdona – mondanom sem kell, mint nő kinyílt a bicska a zsebemben ezt hallva. Athelstant látomások és tévképzetek kínozzák, és valami megmagyarázhatatlan is.

vikings.s02.e05.3

A mostani epizód bebizonyította, hogy nincs erősebb karakter az egész sorozatban, mint Lagertha, ő egy személyben az anya, a harcos, a nő és a hívő. Hihetetlen, hogy a kemény és durva sorozatokba írják a legerősebb női karaktereket, példát vehetnének a többiek.

Nagyon élveztem ezt az epizódot, volt benne minden, amit szeretek a sorozatban: harc, értelem, érzelem és irónia.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.