Oldal kiválasztása

Sajnos azt kell mondanom, hogy nem csak a szezon, hanem az egész sorozat leggyengébb epizódjával állunk szemben.

greysanatomy10.17_2

Egy férfi súlyos autóbalesetet szenved, és bár Christina rendbe hozza a szívét, a férfi nyaktól lefelé lebénul – még lélegezni sem képes gépi segítség nélkül. Felesége megkéri Christinát, ébressze fel férjét, hogy akar-e így még élni. És itt véget is ér a valóság, és elképzelt jelenetsorok következnek. Az epizód első fele arról szól, hogyan alakul Christina és Owen élete, ha férfi feladja életét, a második pedig arról, mi lesz velük, ha a beteg úgy dönt, élni akar.

A Grace Klinika már csinált fantázia-epizódot, mikor is azt mutatták be, milyen lett volna Meredith élete, ha az anyját nem támadja meg az Alzheimer-kór. És az a rész működött is, mert vett egy alternatív szituációt, és ahhoz igazította az összes karakter helyzetét. Itt viszont fogtak egy szinte teljesen irreleváns alapszituációt, amire szinte random építették fel Christina elképzelt életeit, mozaikszerűen, találomra kiválasztott jeleneteken keresztül bemutatva.

Komolyan mondom, szinte fizikai fájdalmat okozott ez a rész – ugyanis arra ment ki az egész, hogy mindegy, mit választ Christina, egyik esetben ő megy tönkre, a másikban Owen. Az epizód kilencven százaléka érzelmi mélyponton állt, a szereplők depressziósak voltak, bőgtek, illetve tették ezt a két dolgot szinkronban.

greysanatomy10.17_1

Számomra az egész kicsit a Castle egyik múltévadbeli részére, a Stillre hajazott, amit elég későn rendelt be a csatorna, azért a készítők ahelyett, hogy összeraktak volna egy teljesen új sztorit, vettek egy egyszerű alapszituációt, és úgy alakították az eseményeket, hogy rengeteg visszaemlékezést tudjanak belepakolni az epizódba. A Do You Know?-nál is érezni lehetett, hogy igazából semmit sem tesz hozzá az évad eseményeihez, viszont mivel Christina és Owen volt szinte csak színen, ezért gyorsan le lehetett rendezni az egészet, vagy éppen közben más szereplőkkel lehetett egy másik díszletben forgatni. A kettő közt mindössze annyi a különbség, hogy a Stillnél, ami egyszerre volt vicces, mély és megható, ez működött, a Do You Know?-nál viszont nagyon nem.

Azért voltak enyhítő körülmények: Christináék „kutyája” (nem vagyok benne egészen biztos, hogy az állat megérdemli a kutya nevet) és a háttérben feltűnő, finom kis technológiai fejlődés – az átlátszó telefon, a hologramos kivetítő és társaik. Amivel nem tudom, tulajdonképpen hányadán is állok, az a többi karakter ebben az epizódba – egyszer-egyszer ugyanis szinte mindenki feltűnik, April nagy hassal (aminél gagyibb műhasat mondjuk még nem láttam magát elméletileg komolyan vevő sorozatban), Bailey valami TV show-ban, Meredith-ék fiuk születésnapi buliján. Ugyanis ezek a kis morzsák egyfelől érdekesek, meg persze, tök jó látni, hogy elméletben mi történhet ezekkel a szereplőkkel, másfelől viszont teljesen feleslegesek, mivel úgysem ez fog bekövetkezni. De hogy fair legyek, a Jackson keze körül forgó történetszál ötletes volt.

greysanatomy10.17_3

Röviden összefoglalva ez az epizód egy valóságos katasztrófa, a jó hír viszont, hogy egy, az egyben ki lehet hagyni, mivel a történethez semmit sem ad hozzá.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.