Oldal kiválasztása

Van az a rémes szokásom, hogy borító alapján válogatom a könyveimet – ugyan ezzel sokan vagyunk így, mégis köveznek érte. A Lidércfölde is így került a kezembe, és bebizonyosodott megint, hogy jó szemem van.

Lidercfolde1

Ezt a kedves kis mangát Madeleine Rasca alkotta meg – neki egyébként azóta jött ki egy másik, hasonló jellegű műve is. Aranyos kis steampunk jellegű történet egy elkeveredett lányról, aki rossz iskolába kerül a tanév első napján és próbál beilleszkedni abba a bizarr bolondokházába, ahová került. A világ gyönyörűen megalkotott: hatalmas iskola, fura kütyük, feltalálás és sírásó órák – bizarr, elképesztő és varázslatos.

Ez egy remek kezdés, vannak szerethető karakterek benne, vagy éppenséggel kifejezetten ellenszenvesek. Számomra a főszereplő pont ilyen utálatos. Idegesítő, nyávogós, buta és ráadásul folyamatosan egy plüss dínóval dumál halál komolyan – amihez szerintem ő azért enyhén túlkoros. A megjelenését sem túlozták el: egyszerű és aranyos. Akik valóban érdekesek, azok az iskola tanárai és dolgozói. Ilyen például a komorna, Miss Notch, a szigorú igazgatónő, Miss Weaver, vagy a biológiatanár Miss Ricketts – megkapó a megjelenésük és mind teljesen kattantak különböző formában.

Lidercfolde2

Én, mint nagy Fűrész-rajongó, emellett a sötét hangulatú könyvek nagy gyűjtője kissé nonszensznek találtam a kislány kiakadásait az órákon. Ugyan arról halvány lila gőzöm nincs, hogy a sírásáson mit kell annyira tanulni, de a biológia-óra, ahogy állati Frankensteineket produkálnak szerintem menő. A robotkészítés is kifejezetten élvezetesnek tűnik, ő azonban nem díjazza ezeket a tárgyakat. Azt hiszem, sosem fogom megérteni az okait.

A rajzolása is kifejezetten megkapó. Szép a kidolgozás és nagy általánosságban elég fantáziadúsnak is nevezhető. Felhasznál olykor-olykor kliséket a manga, de sok egyedit is találni, ami kiegyenlíti ezeket.

Lidercfolde3

A Lidércfölde díjat nyert a Nemzetközi Manga Pályázaton és úgy érzem, meg is érdemli. Nem bonyolult, de nagyon szerethető. Engem könnyen magával ragadott és akár többször is szívesen visszatérek ebbe a világba.

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!