Oldal kiválasztása

A sorozat negyedik évada eddig a legjobb, legmegtervezettebb. Minden epizódon érezni lehet, hogy robogunk a végkifejlet felé: az írók el-elejtenek apróbb morzsákat, amit összegyűjtögetve ugyan okosabbak leszünk, de a titkot akkor sem találjuk ki – és pont ez a zseniális benne.

justified.s04.1

Az AXN most megrovást kap tőlem, mert négy karakternek is lecserélte a hangját (Rachel, Tim, Johnny és Arlo), nagyon nem szeretem az ilyet, viszont most ráadásul annyira mellé fogtak, hogy azt már elrettentésképpen fel tudják használni a szinkronizálást élből elutasítók. Tim hangjáért egyszerűen harapok, annyira jól passzolt a karakterhez, most meg olyan, mintha nyafogna.

Boyd (Walton Goggins) szemétsége új méreteket öltöt: amit a prédikátorral tesz, az egyszerűen szörnyű. Igen, rontotta az üzletét és megpróbálta jó útra téríteni a szajhákat, köztük Ellen Mayt (Abby Miller) is. Ava (Joelle Carter) ezt nehezen viseli: egyrészt mert valamelyest kedveli a lányt, másrészt pedig Ellen May szemtanúja volt, amikor Ava megölt egy embert, hogy átvegye a helyét és ő legyen az Audrey’s nagyasszonya.

justified.s04.2

Erre viszonylag gyorsan megoldást találnak: el kell tüntetni a lányt. Boyd régi katonatársa, Colt (Ron Eldard) csatlakozik a férfi „bandájához” mint végrehajtó. Ellen May azonban megszökik Colt elől, amíg a férfi a benzinkúton könnyít magán. Colt nem meri megmondani Boydnak a dolgot, azt hazudja, hogy sikeresen megölte a lányt. De a turpisság hamar kiderül és zsarolni kezdik vele Coltot – ő pedig drogfüggő, aki a szétcsúszás határán van, és nem kezeli túl jól a dolgokat.

Most hogy Arlo (Raymond J. Barry) börtönben van, azt hinnénk, Raylan (Timothy Olyphant) egy kicsit fellélegezhet – de nem, mert a dolgokat összekuszálja egy rejtélyes panamai táska és egy jogosítvány. Kicsoda Drew Thompson, miért rendezte meg a saját halálát, és miért védi Arlo? Ezek az évad nagy kérdései, és a megoldás olyan finálét ad, amit a sorozat lehet, hogy nem tud majd überelni a következő évadokban.

justified.s04.4

Raylan mellékes keresetre tesz szert, amikor szökevényeket kap el egy fejvadász megbízásából – ezt egyébként nem teheti egy szövetségi rendőrbíró –, de ebül szerzett jószág ebül vész el. Raylan „barátnője”, a csapos Lindsey (Jenn Lyon) csúnyán átvágja és meg is pattan a pénzzel. Persze célja van vele, ami olyan groteszk (és egyben röhejes) momentumokat szül, hogy idézni lehetne.

justified.s04.3

Timre (Jacob Pitts) is rájár a rúd: egy drogproblémákkal küzdő régi katonatársán próbál segíteni, akit nem sokkal később holtan találnak. Azonnal tudja, hogy ki lehet a felelős mindezért, de elkapni a tettest már nem lesz könnyű feladat. Timnél már eddig is lehetett látni, hogy baj van: a PTSD kezd rajta elhatalmasodni.

Rachel (Erica Tazel) is padlón van, a férje elhagyta és kezd egyre jobban Raylanre hasonlítani, mind személyiségben, mind a munkavégzésében. Art (Nick Searcy) ki is akad rendesen, mert remélte, hogy a nő veszi át a helyét mikor ő nyugdíjba vonul.

justified.s04.5

Közben a detroiti maffiózó szintén Harlanbe és Lexingtonba küldi az embereit Drew Thompson felkutatása és megölése végett. A rejtélyes férfira már lassan mindenki vadászik (FBI, maffiózók, Boyd, a rendőrbírói hivatal és az özvegye is). Vajon ki találja meg előbb?

Azt imádom a Justifiedban, hogy a mellékszereplők is baromi erős karakterek – és persze zseniális színészek –, az egyik legnagyobb bűnözőt egy ismert komikus játssza, méghozzá kifogástalanul. Az előző évad főszereplői közül most párat háttérbe toltak, míg másokat előtérbe helyeztek, kapunk bőven új szereplőket, akik pontosan beleillenek a történetbe. Kérem szépen: így kell krimisorozatot csinálni.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.