Oldal kiválasztása

Kíváncsi voltam, vajon az angolok a Sherlockon kívül tudnak-e jó krimi sorozatot csinálni. A válasz igen egyszerű: tudnak, és nem is akármilyet, erre pedig a Luther a legnagyobb bizonyíték. A sorozat egyedisége leginkább abban áll, hogy nem próbál meg éles határvonalat húzni a jó zsaru és a rossz zsaru között. A címszereplő Luther egyszerre testesíti meg mindkettőt és – furcsamód – olykor egyiket sem.

luther.s01.2

John Luther (Idris Elba) főfelügyelő, az egyik legjobb a szakmájában. Legfőbb bizonyíték erre, hogy mikor megtalálja a gyanúsítottat, aki gyerekeket rabol el, egy kislány élete a hajszálon függ, ezért Luther minden eszközt felhasznál a lány megmentésére. Ez viszont a lelkében és karrierjén hagy nyomot – több hónapos kihagyás után térhet csak vissza a rendőrség kötelékébe. A rendőri vezetőség az első adandó alkalommal eltávolítaná őt, ha tehetné, a legkisebb hibájára is azonnal rászállnak.

A bűnügyek mellett azonban a magánélete nem várt fordulatot vesz: a felesége, Zoé (Indira Varma) el akarja hagyni, sőt már együtt is él az új barátjával, Markkal (Paul McGan). Mondanom sem kell, Luther ezt nehezen fogadja el és folyamatosan próbálkozik visszahódítani feleségét: telefonon hívogatja, megjelenik a házában… A nő azonban nem tudja mit és kit akar, csapong a két férfi között.

luther.s01.1

Az első részben egy igen érdekes esettel találja szemben magát Luther, egy kettős gyilkosság, ahol a gyanúsított a két áldozat lánya, Alice Morgan (Ruth Wilson). A nő egy igazi zseni, és mellesleg szociopata is. Luthernek nem sikerül rábizonyítani a gyilkosságot, éppen hogy kisiklik Alice az igazságszolgáltatás kezei közül. De pont ez adja a sorozat valódi ízét, mert a nő bizony fel-felbukkan a sorozatban, olyan támaszt nyújtva a felügyelőnek, amire még ő maga sem számított.

Kedvelem ezt a sorozatot, nagyon érdekes, lassú tempójú atmoszférát teremt – hagyja gondolkozni a nézőt. A tények ismeretében sem könnyű kitalálni egy-egy ügy megoldását, és ebbe sokszor maguk a rendőrök is beleavatkoznak. Itt nincsen fekete vagy fehér, itt az árnyalatok magukból a személyiségekből adódnak. Luther munkatársai az elején sablonosnak tűnnek, de ahogyan haladunk előrébb az évadban, szép lassan kiderül a tévedésünk. Mert bizony vannak itt tragédiák, simlisségek és titkok is bőven.

luther.s01.3

Néha gyors tempóban haladunk, néha pedig vánszorgunk, de az éles váltásoknak és a remek érzékkel megírt forgatókönyvnek köszönhetően sosem unatkozunk. A bűnügyek hihetőek, ahogyan az emberi reakciók is, a nyomozás valós, nincs mindent analizáló felszerelésük, csak a puszta logika és a rendőri rutin. A finálé pedig hihetetlen, sokat nem árulhatok el róla, de tudván a tényeket sem hittem, hogy idáig fajulhatnak a dolgok, és még annál is tovább.

Egyetlen zavaró pontja a sorozatnak az Luther magánélete, de leginkább a felesége, Zoé. A nő hezitálása és nyavalygása szinte már az őrületbe kergetett. Bár ennek köszönhetően Luther sokszor kifordult önmagából, ezzel teret adva Idris Elba hihetetlen színészi képességeinek.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.