Oldal kiválasztása

Ez az epizód most kap tőlem hideget és meleget egyaránt: mert mindannyian láttuk előre, hogy megvan a büntetése annak, aki megszegi az ígéretét, ugyanakkor a dolgok képesek furcsa és egyben groteszk fordulatot is venni.

Miután Jarl Borg elfoglalta Cattegatot – és minden ellenállót lemészárolt – hatalmas összeget tűzött ki vérdíj gyanánt Ragnar és családja fejére. Rollónak minden erejére és ügyészségére szüksége van, hogy életben tartsa testévre feleségét és gyerekeit, de rá mosolyognak az istenek és talál is egy megfelelő disznóólat – nem gúnyolódom, tényleg az –, ahol biztonságban meghúzódhatnak. Aslaugnak természetesen nem tetszik, nyafog is miatta folyamatosan, hogy koszos meg neki és a gyerekeknek ez nem megfelelő (jaj, de nem bírom ezt a nőt), Siggy csitítgatja, viszont az ő türelme is véges.

vikings.s02.e04.1

Eközben Wessexben Ecbert király tárgyalást kezdeményez a pogány vikingekkel, cserét ajánl: amíg Ragnar vele tárgyal a kastélyban, addig saját fiát a hódítókra bízza. Ragnar nagyon vicces, amikor szégyenlősködik a fürdővízben pöffeszkedő király előtt. Az egyezség kialakulóban van, amikor is megérkezik a rossz hír: a várost elfoglalták, Rollo és a család eltűnt. Ragnar azonnal összecsomagol és útnak indul, azonban Athelstan maradni akar, hogy segítsen Horik királynak a tárgyalások előmozdításában – ez az a pont, ahol csalódtam a papban.

Miért is nem tetszik nekem ez a rész? Horik király undorító és egyben rizikós húzásai – például amikor felrúgta az egyezséget Jarl Borggal – eredményezték Ragnar otthonának az elfoglalását, már vártam mikor jön el ez a pillanat. Viszont úgy tűnik Ragnarnak esze ágában sem jutott ezért leteremtenie Horikot vagy akár csak harcosokat kérni, ehelyett fülét-farkát behúzva rohant haza. Emlékeztek mikor azt mondtam, hogy Rollo döntött jól mikor Borg mellé állt? Nos, én emlékszem és ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy Ragnar mégsem olyan okos, mint hiszi magáról.

vikings.s02.e04.2

Floki beszélgetése Helgával az epizód csúcspontja, a döbbenet és félelem a férfi szemében, a könnyek a nőében. A felesége mégis hálás, hiszen Floki ott van vele, nincs is többre szüksége – ezt érezteti is.

Ugyanakkor miért tetszett? Mert újra láttam Lagerthát és Björnt, a srác percről percre nő a szememben – és nem csak átvitt értelemben, tényleg piszok magas –, mindent megtenne az anyja védelméért, aki ezt nem könnyíti meg neki. A húgát, Gydát pedig nem felejtette el – hölgyeim és uraim, ilyen egy igazi testvér.

vikings.s02.e04.3

Ez egy mozgalmas epizód volt, az elején csupa olyan dologgal, amiről lehetett sejteni, hogy be fog következni. Láthattunk emberi gyarlóságot, árulást és kínzást, ja meg egy őrült és bosszúszomjas Jarlt. Viszont a jövőre nézve még csak tippem sincs, ami jó, úgyhogy kedves Vikings alkotók: nyűgözzetek le!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.