Oldal kiválasztása

Most, hogy a Budapesti Vidámpark megszűnt néhány hónapja, talán még aktuális is erről a játékról írnom, amelynek mellesleg nemrégiben kijött a negyedik része is – egyelőre csak mobilra.

RCT3 3

A játék lényege annyi, hogy megépítsd a legmenőbb vidámparkot, miközben teljesíted a feladatokat, amiket különböző pályákon kiszabnak. Az első két rész még kétdimenziós világban futott. Amiben a harmadik újítást hozott, az a háromdimenziós kivitel. Ugyan nem rendelkezik a legcsúcsabb grafikával, viszont arra tökéletesen jó, amire kell. Ez az újítás azt is lehetővé teszi, hogy a parkban elhelyezett játékokra „felüljünk”, így a kevésbé bátor emberek legalább virtuálisan kipróbálhatják a rémálmaikat. Az alapjátékhoz két kiegészítőt is készítettek, a Soaked!-ot és a Wild!-ot. Ezeket mostanra már egy teljes Platinum verzióban is megkaphatjuk. Előbbi a vízi vidámpark létrehozását teszi lehetővé, utóbbi pedig az állatkertét, s mindezek mellett jónéhány új attrakciót is hoztak magukkal, amikkel bővíthetünk. Mind a kettő rendelkezik saját pályákkal is és a témájának megfelelő kihívásokkal is.

RCT3 2

A játék legjobb része ennek ellenére nem a sok különböző pálya és kihívás, hanem a szabad mód, ahol mindenki kedvére megépítheti álmai vidámparkját korlátlan mennyiségű játékkal, akármilyen hosszú hullámvasúttal és szabadon változtatható tereppel. Valójában eddig nekem is ez volt a legnagyobb poén a játékban, de a kedvetekért komolyabban belefogtam a kihívásokba is.

A kihívások nehézsége hullámzó. Néhol könnyű – túl könnyű, néhol pedig meglehetősen nehéz és sokat kell küszködni a Tycoon szint eléréséért. Azt azért be kell vallanom, engem eltölt a büszkeség, ahogy nézegetem az egymás alatt sorakozó kis arany színű kalapkákat – melyek a max szint elérését jelzik – a pályák nevei mellett. Van egy, amiről külön szeretnék beszélni, mert valójában fogalmam sincs, hogy ezt a készítők direkt tervezték így, vagy egyszerűen figyelmetlenek voltak. A negyedik scenario, mely a Box Office nevet viseli a Tycoon szint eléréséért cserébe azt kéri, hogy a VIP vendégedet ültesd fel egy hetes élvezeti mutatóval rendelkező hullámvasútra. Ez még így alapvetően nem tűnne túl nehéznek, azonban van egy fricskája a dolognak. Vendégünk nem szereti a túl intenzív játékokat, azonban a hetes mutató eléréséhez az intenzivitásnak is igen magasra kell hágnia. Vendégünk azonban nem szereti a magas intenzitású játékokat. Egyébként meg lehet csinálni és gonosz leszek, nem árulom el, de elég sokat kell trükközni azért, hogy ezt az ember teljesíteni tudja, így, bár az elején van, én javaslom, hogy a kedves játékos csak akkor csinálja meg, ha már igen alaposan kiismerte a játékot minden apróságával együtt, különben azokat a kis trükköket, amikre szükség van, nem fogja ismerni. Nem tudom, hogy ez egy direkt húzás e az alkotók részéről, de szerintem ezzel a feladattal nagyon melléfogtak. A legtöbb játékos a negyedik pályánál járva még nem valószínű, hogy meg tudja ezt csinálni – én legalábbis a végére raknám.

RCT3 1

A fent emlegetett szabad módra visszatérve, a YouTube tele is van azokkal a hullámvasutakkal, melyeket a kreatívabb játékosok készítettek. Szerintem azért a vidámparkok üzemeltetői néha belenézhetnének ezekbe a videókba, mert érdemes lenne néhány ötletet megfontolni belőlük.

A RollerCoaster Tycoon még tud fejlődni és újat mutatni, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne megfelelő szórakozás, azonban a jó alkotó mindig tud újat mutatni. Eddig tulajdonképpen ez az egyetlen játék, aminek egyik részével sem volt bajom és az újítások nem rontották el. Azt viszont muszáj megjegyeznem, hogy csak türelmes embereknek való, néha sokat kell várni hogy beérjenek a feladatteljesítések, de ha valaki szereti a vidámparkos témát, annak szívből ajánlom.

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!