Oldal kiválasztása

Imádom a disztópikus vagy éppen az apokaliptikus világokat – ezzel a két szóval gyakorlatilag bármit el lehet nekem adni. Leszögezném, hogy nem olvastam el a könyvet. A beavatottnak is azt kívántam, mint Az éhezők viadalának, mégpedig azt, hogy győzzön meg arról: olvassam el a könyvet – az utóbbinál meg is történt, viszonylag hamar, itt viszont sajnos nem sikerült, de a folytatását várom, és biztosan moziban nézem meg, nem várok a dvd kiadásra.

divergent1

Chicago, száz évvel a nagy háború után, a város nagy részét visszahódította a természet. Az újjászerveződött társadalom öt csoportba osztódik: az Őszinték, akik mindig igazat mondanak; a Bátrak, a rendfenntartók, békeőrök és egyben a várost körbevevő fal őrszemei; a Barátságosak termesztik az élelmiszert; a Műveltek a tudósok és orvosok; az Önfeláldozók, akik másokat helyeznek maguk elébe, segítik az elesetteket és egyben ők a város vezetői.

Ebben a világban él Beatrice (Shailene Woodley), aki szüleivel és bátyjával, Calebbel (Ansel Elgort) együtt az Önfeláldozók közé tartozik. Trisnek és Calebnek azonban részt kell venniük egy teszten, ahol kiderül, melyik csoporthoz is tartoznak – létezik egy hatodik csoport az elfajzottak, akik nem tartoznak egyik csoporthoz sem, számkivetetten élnek. Trisről is kiderül, hogy akár három helyen is képes lenne helytállni – ergo elfajzott –, de szerencséjére a tesztet végző Tori (Maggie Q) segít neki, így nem derül ki a dolog.

divergent4

Tris azonban úgy dönt, a Bátrakhoz akar tartozni, el is kezdődik a kiképzése, ahol nem teljesít valami fényesen, de megvan benne a kitartás és a fejlődés utáni vágy. Kiképzője Négyes (Theo James), a Bátrak vezetője pedig Eric (Jai Courtney) – kettejük kapcsolatát nem mondanám felhőtlennek. De a jól működő társadalmat veszély fenyegeti: vannak, akik ki akarják venni a hatalmat az Önfeláldozók kezéből, és nem riadnak vissza semmilyen eszköztől sem.

A történet nagyon tetszik, de sok hibát és ellentmondást találtam benne, viszont őszintén felmerült bennem, hogy ezeket lehet, csak a filmben vannak így és a könyvben sokkal érhetőbb a dolog. Először is ki építi meg az otthonokat, ki üzemelteti a gépeket? Az egyértelművé vált számomra a filmben, hogy az energiát szélturbinák és napkollektorok biztosítják, ugyanakkor a városban elég kevés a fény. És mitől véd a fal? Mert erről is csak egy homályos utalást kapunk: szörnyek – jól van, legyenek szörnyek, de mégis milyenek? A csoportoknál is akadnak bőven problémák – ezt Orlissa nálam sokkal jobban kifejti –, de számomra egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy a filmben látott csoportnélküliek az elfajzottak-e vagy még ők is egy külön egységet jelentenek. Az utolsó jelenetsor annyira szirupos és értelmetlen, hogy képes hazavágni akár az egész filmet.

DIVERGENT

A látvány azonban nagyon szépre sikeredett, az omladozó óriáskerék vagy a növényekkel borított városrészek igazinak hatnak, a fal pedig grandiózus – pont olyan, mint aminek lennie kell. A szereplőket is elég hamar sikerült megkedvelnem: Tris szépen lassacskán fejlődik a csendes Önzetlenből a félelmet nem ismerő Bátorrá. A tettei hozzátartoznak a karakterhez – egyáltalán nem érzem tőle idegennek, amikor a végén belelő egy szemétládába. A főszereplők között jól működik a kémia, elhiszem, hogy Négyes és Tris kezdi megkedvelni egymást és egymásba szeretnek.

Természetesen megint a rosszfiút sikerült kiszúrnom – ez már annyira általános, hogy a szerkesztőségben senkit sem lepett meg. Azonban Ericet nem tartóm elég erős karakternek, igazából csak egy szemétláda, viszont annak ügyes.

DIVERGENT

A filmet kedvelem, szívesen megnézném akár többször is, és nagyon várom a folytatást. Még van rá esély, hogy pár nap múlva begőzölök, és egyben elolvasom az egész történetet, de addig is szeretném megtudni, mitől is védi a fal a városlakókat?

Orlissa véleménye

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.