Oldal kiválasztása

A második évad egy apró visszaesést mutatott a sorozat életében, de a harmadik évad bizony helyrehozta ezt, sőt még képes volt überelni az első évad színvonalát tökösségben és beszólásokban egyaránt.

justified.s03.4

Az előző évadban Maggs Bennett (Margo Martindale) halála nagyon felkavaró volt, mégis a harmadik szériában sikerült betölteni az utána keletkezett űrt, méghozzá egy teljesen ellentétes szereplővel. Limehouse (Mykelti Williamson) a Nobles völgyi fekete közösség vezetője: egy kőkemény, okos és ravasz férfi, akinek a megyében mindenről van tudomása. Amolyan bankként is üzemelteti a húsfeldolgozóját, az embereitől pedig feltétlen engedelmességet és hűséget vár el – már az elején megláthatjuk, mi lesz annak a büntetése, aki megszegi a szabályait.

Nagyon bírom, ahogyan új szereplőket vonnak be a sorozatba, a szálakat mindig szépen beleszövik a történetbe, sőt néha rég elfeledett szereplőket tolnak előtérbe, hogy az pofátlanul megkedveltesse magát a nézővel, majd egy teljesen váratlan pillanatban eltűnjön – és nem, nem csak egy lövöldözésben.

justified.s03.3

Raylant (Timothy Olyphant) meglőtték és Artnak (Nick Searcy) körözést kellett kiadnia a terhes Winonára (Natalie Zea), hogy értesíthesse a történtekről – természetesen én már kezdtem örömtáncot lejteni, hogy végre kiírják a nőt. De visszajött és egy darabig még maradt is Raylan mellett, sőt már kezdtem megkedvelni – végre elvállt a férjétől és most a bizonyítékraktárból sem emelt el semmit – mire úgy döntött, hogy végleg elhagyja a férfit és a testvéréhez költözik.

Imádom az új Avát (Joelle Carter), az írók hihetetlen ügyesség átformálták a karaktert – a nő 180 fokos fordulatot tett –, mégis mindeközben semmi olyasmit sem csinált, ami idegen lett volna tőle. De ez nem csak Avával van így, a többi szereplő is olyan változásokon ment át, amire sosem gondoltam volna, de ezek nemhogy nem zavarók, hanem tökéletesen hitelesek, mert a karakterek személyiségéből fakadnak ezek a változások.

justified.s03.1

Boyd és Raylan macska-egér játéka új szintet ér el, amikor egy detroiti nehézfiú azt hiszi, hogy a rendőrbíró Boyd zsebében van – Timothy Olyphant nagyon elkapta a pillanatot az arckifejezésével. Raylan természetesen hozza a formáját és az eddig megszokott pisztolypárbajokat is felülmúlja: már rögtön az első epizódban, pedig akkor még lábadozik a sérüléséből.

Robert Quarles (Neal McDonough) a detroiti maffia embere, aki komoly tervekkel érkezik Harlan megyébe, összeáll Wynn Duffy-val (Jere Burns) és oxi klinikát nyitnak: hamis receptekre adnak ki fél adag gyógyszert, a másik felét meg eladják tízszeres áron máshol. Quarles igazi kattant ürge, aki bizony elég csúnya múlttal rendelkezik, emiatt kvázi száműzve került Kentuckyba. Említettem már, hogy rajongója lettem a karakternek?

justified.s03.5

A kedvenc epizódom a tanúvédelmi programos, ahol Carla Gugino vendégszerepel (ebben az évadban igazi nagyágyúk a vendégek), a történet teljesen klisésen indul, aztán megfejelik pár csavarral, ezzel új színt víve az amúgy tucatszor ellőtt sztoriba. Art kirohanása a megölt barátjáért óriási. Megmutatja a karakter igazi mélységét és végérvényesen bebizonyítja, hogy miért is ő lett a főnök a rendőrbírói hivatalban.

justified.s03.2

Szegény Dewey Crowe (Damon Herriman), már tényleg kezdem sajnálni, annyira ostoba a srác, és mégis mindig őt találja be mindenki és persze jól át is verik, mint mindig. Az évad legviccesebb jelenetei, amikor őt és Dickie Bennett-et (Jeremy Davies) megszöktetik a börtönből. Miután a Bennett családi vagyon nem kerül elő, kiveszik Dewey mindkét veséjét, neki pedig azonnal pénzre lesz szüksége, hogy lefizesse az orvost és visszatetesse a szerveit. Hihetetlen ámokfutásba kezd, mi pedig pontosan tudjuk, mekkora kamu az egész, de ő nem – végül pár órával később Raylan és Rachel (Erica Tazel) helyre teszik a dolgokat.

A harmadik évadban nem látszik annyira tisztán a cél és a végkifejlet, mint a másodikban, de ez egyáltalán nem von le az értékéből. A pisztolypárbajok ötletesebbek, mint valaha, a többi rendőrbíró életéből is sokat tudunk meg, a poénok jobbak és egyben groteszkebbek. Nem hiszem, hogy valaha lesz erősebb jelenet, mint mikor Raylan a földre kényszeríti Duffyt, kivesz egy töltényt a pisztolyából és rádobja a következő mondat kíséretében: „a következő gyorsabb lesz”.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.