Oldal kiválasztása

Egy barátnőm javasolta nekem a sorozatot, mivel hasonló az ízlésünk, ezért hittem neki és elkezdtem nézni a Vikingeket. Mivel nem szeretem a henete egy epizódos megoldást – a többiek a megmondhatói, hogy mennyire rosszul viselem – ezért megvártam, amíg leadják az egész első évadot szinkronosan. És milyen jól döntöttem, szinkronosan sokkal jobb, mint eredeti nyelven – Hujber Ferencet mindig is szerettem szinkronosként, itt pedig nagyon adja a hangja a karaktert. A Vikingek nem követi pontról pontra a történelmi vonalat, az írók sokszor teret engedtek a fantáziájuknak – és pont ezáltal alkották meg a sorozat megfoghatatlan, egyedi hangulatát.

vikings.s01.2

A bevezető epizódban csodálatos jelenettel indítunk – igen, persze véres, meg tele van holttestekkel –, de mégis olyan érzésem van, mintha maguk az istenek is jelen lennének a csata utáni percekben. A hollók, a fények és a színek használata lenyűgöző, ritkán látni ennyire árnyalt képsorokat.

Jarl Haraldson (Gabriel Byrne), a város vezetője – mindenki az ő hűbérese – bejelenti az újabb portyát kelet felé, de Ragnarnak más terve van: Flokival (Gustaf Skarsgard) építtetett egy újfajta hajót, amely képes hosszabb útra is a nyílt tengeren. Ragnar csapatot szervez, és megindulnak nyugatra. A legendákba szőtt angolföldre igyekeznek és a kincseire vágynak. Partot érnek egy kolostor közelében, amit kifosztanak és rabszolgákat ejtenek, köztük Athelstant (George Blagden), aki valamelyest beszéli a vikingek nyelvét.

vikings.s01.1

Hazatérve a Jarl eltulajdonítja a megszerzett kincseket, de mindegyik résztvevő választhat egyvalamit a zsákmányból – Ragnar, a pap Athelstant vitte haza. Beszélgetéseik során sok új információt szerzett angolföldről, ezt felhasználva kívánta meggyőzni a Jarlt az újabb portya szükségességéről.

Ragnar és hajója újfent sikerrel jár, ám Haraldson nem nézi jó szemmel a pozíciójára veszélyt jelentő harcos tevékenységét. Megpróbálja elítéltetni majd pedig meggyilkoltatni, de Ragnar okos és sok hűséges barát áll mellette. A bosszúja pedig nem akármilyen erejű lesz.

Haraldson halálával új időszámítás kezdődik a város életében, Ragnar nyugati portyái sosem látott gazdagságot eredményeznek, felesége Lagertha (Katheryn Winnick) pedig igazságosságával és megértésével nyeri el a városlakók tiszteletét.

vikings.s01.3

Kedvenc jelenetsorom, amikor a vikingek a northumbriai királynál vendégeskednek, Floki megcsodálja a faasztalt, a tányérokat, majd véletlenül eltör egyet, a többiek meg utána csinálják. Ők remekül szórakoznak, az angolok pedig meghökkenve figyelik őket.

Megkedveltem Ragnart, a pimasz és szemtelen mondatai mindig betalálnak. Az évad vége felé azonban sokat csökkent a szememben, csalódtam benne. Travis Fimmelnek remekül áll a szerep, élvezi, amit csinál és ez érződik a karakteren is. Rollót még nem tudom hova tenni, érdekes, mert van, hogy kedvelem van, hogy utálom – tetszik, hogy nem tudom kategóriába szorítani a karaktert. A keresztelkedését azonban nagyon élveztem, a reakciói fergetegesek.

A viking társadalmi berendezkedés nagyon elnyerte a tetszésemet, és az, hogy a nők is harcolhatnak egy hatalmast pluszt adott a történetnek. Lagertha karaktere iszonyú erős, remek harcos, büszke feleség, védelmező anya, aki mindenáron megvédi a gyermekeit. Siggy (Jessalyn Gilsig) még nem kapott sok lehetőséget a sorozatban, de azt érezni, hogy mennyivel több van ebben a karakterben, mint amit eddig láttunk.

vikings.s01.4

Athelstan jámborsága szembeállítva a vikingek durvaságával nagyon ügyes, ugyanakkor az angolok bigottsága áll szemben a vikingek szabados természetével – az írók nagyon kitettek magukért, mert ez a kettősség szépen van végigvonultatva az egész sorozaton. Külön kiemelném Ragnar és Rollo testvéri viszonyát, hogy akár az életüket is feláldoznák egymásért. De majd akad egy angol, aki még váltságdíjat sem adna a saját testvéréért.

A Vikingek hangulata és képi világa utánozhatatlan, a színészek beleélik magukat a szerepbe, a konfliktusok hitelesek, a karakterek élettel teliek. Ez egy remek sorozat csatákkal, humorral és nem utolsó sorban jó pasikkal.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.