Oldal kiválasztása

Cuki animációs film kajákkal – ennyivel már el is adták nekem a Derült égből fasírtot. Félreértés ne essék, nem vártam tőle nagy csodát, csupán könnyed szórakozást, azt viszont megkaptam, úgyhogy elégedett vagyok.

Flint Lockwood egy okos kisrác, aki mindent megtenne nagy tudományos felfedezésért, amivel jobbá tehetné az emberiség életét. Őrültebbnél őrültebb ötletekkel áll elő, és mindent le is tesztel, kísérleteinek szenvedő alanya pedig az apja, Tim. De egyszer csak megszületik a nagy ötlet a fejében: a FLDSMDFR, azaz Flint Lockwood-féle Diatonikus Szuper Mutáló Dinamikus Flamó Replikátor. Magyarul felül bemegy a víz, alul meg kijön a kaja.

derültégbőlfasírt1

A kis szigeten, ahol Flint él, csupán egyvalamit esznek az emberek: szardíniát – de azt füstölve, sózva vagy akár édesség gyanánt is (hozzáfűzném: fúúúj!). Ezek után el lehet képzelni, mekkora népszerűségre tesz majd szert Flint, amikor egy baleset folytán a találmánya a felhők közt reked, és eső helyett ontja magából az ételeket.

Azért ez egy klisés sztori, egyszerű és már tucatszor ellőtt karaktertípusokkal: az érzéseit nehezen kifejező apa; a tudós srác, aki azonnal belezúg a lányba; a lány, aki butuskán viselkedik, de azért van agya; a gonosz és haszonleső polgármester, az ostoba, menő srác, aki aztán jó útra tér. Egyetlen friss szereplőnek Earlt, a rendőrt tudom tekinteni, aki egyszerre vicces és kemény, mégis aranyból van a szíve – a legjobb pillanatokat ő szolgáltatta.

Sam, mint kezdő riporter érkezik a szigetre és ezt meglovagolva a polgármester hatalmas felhajtást kerít a városnak. Hiszen ki látott már olyan helyet, ahol az égből hullik a flamó? De a túl sok kajarendelés kezdi túltölteni a gépet, ami egyre nagyobb adagokat szór a szigetre. Flintnek és Samnek kell megakadályoznia a katasztrófát, ami akár az egész világra kiterjedhet.

derültégbőlfasírt2

Mint már említettem a történet nem valami nagy szám, de vannak benne olyan édes és vicces momentumok, amik emlékezetessé teszik a filmet. Flint tudós kunyhója fantasztikus, a lézeres retina szkenner vagy a jelszó rendszer – amiket igazából ő maga rajzolt oda – viccesek és ötletesek. Mindezt talán csak a majom, Steve tudja felülmúlni. Sam édes, amikor mond valami okosat aztán eljátssza az ostobát.

Az animáció, hát az nem túl combos, a karakterek inkább olyanok, mintha karikatúrák lennének, ugyanakkor a színek fantasztikusak. A kajafelhő színei gyönyörűek – ott aztán mindent beleadtak a grafikusok.

derültégbőlfasírt3

Ami a kajákat illeti: esik pizza, hot-dog, sajtburger, cukorkaeső, és fagyihó – különböző ízekben, amiben aztán a helyi gyerekek játszanak, és persze felzabálják. De tegyük a szívünkre a kezünket, mi is pontosan így tennénk. Azt hiszem, én egy hónap után bizony olyan kövér lennék, mint a polgármester. A harci gumimacik pedig abszolút vitték a pálmát.

A derült égből fasírt egy vicces és bájos film, amit még felnőtt fejjel is nyugodtan meg lehet nézni – az apró zörejek, amiket a néző egy idő után hallhat: az a gyomra, ami kéri a jussát.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.