Oldal kiválasztása

Általában ritkán nézek újra sorozatokat, szóval ha azt írom, hogy a Justifiedot most néztem meg negyedszerre, akkor az jelent valamit. Nem tudom, mikor is bukkantam a szériára, de nagyon gyorsan beszippantott Kentucky lőporszagú világa. Igen, mert ez a redneckek, a kakasviadalok és bendzsósok világa, metamfetaminnal és oxycodone-nal fűszerezve.

justified1.2

Raylan Givens rendőrbíró (Timothy Olyphant) nem egy kispályás, ha bűnözők elfogásáról vagy lelövéséről van szó. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ultimátumot adott egy gengszternek: huszonnégy órája van eltűnni Miamiból, vagy neki annyi. A pasa persze nem vette komolyan, a határidő lejárt Raylan – akinek jeges víz folyik az ereiben – betartotta az ígéretét és egy felkapott bárban lelőtte az illetőt, de mentségére, a rosszfiú rántott előbb fegyvert.

Büntetésből Raylant át–, vagyis visszahelyezték szülőhelyére, Kentuckyba. Ő persze nem volt felhőtlenül boldog, hiszen mindent megtett, hogy elszabadulhasson otthonából, erre pont oda küldik vissza. Új főnöke, Art Mullen (Nick Searcy), akivel régebben már együtt dolgoztak – lövészetet oktattak közösen Glincoban. Munkatársa lesz Tim Gutterson (Jacob Pitts), aki Afganisztánban szolgált mint mesterlövész, és Rachel Brooks (Erica Tazel), aki nő létére a legkeményebb és egyúttal a „legkedvesebb” a csapatban.

justified1.1

De Kentuckyban sem egyszerű megúszni, hogy az ember ne puffantson le néha egy-egy rosszfiút, pláne ha az a régi barátja Boyd Crowder (Walton Goggins), aki egy másik régi barátját, Avat (Joelle Carter) ejtette túszul, mert a hölgy előtte pár nappal megölte Boyd bátyját – és egyben saját férjét. Raylan nem véletlenül oktatott annak idején lövészetet: míg mások az asztal fölött tartanak rá pisztolyt, addig ő a tokból kivéve is gyorsabban lelövi az embert.

Raylan családi vonatkozásban is kötődik a bűnözőkhöz: az apja, Arlo (Raymond J. Barry) egy igazi gengszter – ezzel eléggé problematikussá téve az amúgy sem hétköznapi apa-fiú kapcsolatot. Azért Helen (Linda Gehringer), Arlo felesége és Raylan nagynénje valamelyest próbálja kibékíteni a fiúkat, de később ő is belátja, hogy ez menyire hiábavaló próbálkozás. A nőnek pedig olyan szövege van, hogy azt tanítani kéne – jegyzeteltem is tőle rendesen.

justified1.4

Itt bizony sokszor lőnek, a vér is liter számra folyik, egyéb halálnemekről már nem is beszélve, de nem ez a sorozat legnagyobb erénye. A párbeszédek és a csavarok éltetik igazán a szériát, a tizenhárom epizód alatt egyszer sem kívántam beletekerni a filmbe vagy megnézni közben a telefonomat. Itt minden kimondott szónak súlya van, és néha úgy bevisznek az erődbe – leginkább Boyd, akinél mesteribben még senki sem csavarta a szót –, hogy a végére bármit elhinnék nekik, aztán beletesznek egy csavart, amit nem láttam előre és a rész végén úgy állok fel, hogy ez igen, így kell kérem szépen sorozatot csinálni.

A törvény embere mind szinkronosan, mind eredeti nyelven piszok jó, bármelyik verziót is nézi az ember, garantált a szórakozás, a feszes párbeszédek és a hihetetlenül vicces szóvirágok. Nem ajánlom minden embernek, mert azért vannak benne elég durva és véres jelenetek, de ha ezen túl tud lendülni, akkor a történetvezetés és a párbeszéd, no meg a színészi játék miatt nagyon is megéri nézni a sorozatot.

justified1.3

Jelenleg az ötödik évad van adásban amerikában, itthon a negyediket adja az AXN, de ha elkezdi nézni az ember, észre sem veszi, és már a következő heti részt várja.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.