Oldal kiválasztása

Emlékeztek még, amikor a Bajos csajok volt a sláger, vagy a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? Alapvetően nem az én műfajom ez a típus, csak egy ember mellett nézek ilyeneket, de az utóbbi időben azt kezdtem észrevenni, hogy lassan nincs mit nézni. Ugyan ezt a problémát orvosoltam azóta máshogy. De azért elgondolkodtam, hogy hová tűnt a műfaj?

csajok1

Lássuk be, aki szereti ezeket a filmeket, sosem azért nézte, mert egyébként olyan sok értelem és sztori volt benne. Nagyjából egy kaptafára készült az összes. Béna gimis lány, piszkálják a menő lányok, sok cicaharc, aztán összejönnek a suli legjobb pasijával, vagy a másik klasszikus: a lány belezúg a fiúba, összevesznek, mert valaki kavar, aztán béke és happy end. Kevés ez alól a kivétel, de olyan sokban azok sem különböznek. Azt azonban be kell látni, hogy igen sok lány kamaszéveit kísérték végig az ilyen típusú filmek és főleg szerelmi bánat idején szerettük magunkat ezzel kínozni és azon agyalni, hogy neki miért is jár a legjobb pasi a suliból és mi miért nem tudunk megtartani egy ennél gyengébb példányt. Ismerős? Gondoltam. Na és persze a fiúk, akik azon gondolkoztak, hogy mi miért nézünk ilyen szemetet, hiszen a lövöldözés és az autók annyival izgalmasabbak – nem hibáztathatóak. Viszont a csajos filmek kezdenek eltűnni. Legalábbis én azt hittem, aztán rájöttem, hogy nem. Egyáltalán nem tűntek el, csak az amúgy is gyenge darabokból még gyengébbek lettek. Annyira gyengék, hogy már az embernek nincs kedve megnézni.

csajok2

Ugyebár itt volt nekünk a Twilight, ami merőben más jellegű, de innen indul ez a fincsi zuhanórepülés a csajfilmek terén. A Twilight igen nagy sikert hozott, főként a lányok szerették. Volt benne vámpír, meg vérfarkas, szerelem, egyebek. Miután a csillogós vámpírok és az izmos farkasfiúk igen népszerűek lettek, a filmstúdiók gondoltak egyet, hogy ez majd biztos bejön. Rossz ötlet volt. Megpróbálták ráhúzni a vámpírokat és a likantrópokat mindenre, miközben próbáltak fenntartani egy tinisztorit. Voltak más lények is próbálkozásnak ugyan , de azok sem igazán váltak be. Másoknál ugyan nem tudom, milyen hatást értek el, de nálam csak azt, hogy nagy ívben kikerültem őket. Már csak nagyon ritkán bukkan fel olyan közöttük, amit megnézek – ezekben általában nem bukkannak fel természetfeletti lények.

Én nem voltam oda a Twilightért, de meg tudom érteni, hogy a közönség miért szereti. Azt viszont nem gondolnám, hogy a fantasyt jó ráhúzni egy gimis vígjátékra. Ritkán sül el jól és még azok sem súrolják a megfelelő szintet, csupán annyit érnek el, hogy nem kapcsolom el a tévét mindenáron. A vámpírokat hagyjuk ott szépen Anne Rice-nál, csináljanak inkább az ő könyveiből filmet, a gimiseket meg hagyjuk meg idiótának – ezek külön-külön voltak viccesek.

csajok3

Emellett az amerikai vígjátékok attól voltak szórakoztatóak, hogy az emberek buták, filmenként egy okos főszereplő jutott és nem csináltak semmit gyakorlatilag – azt viszont jól eladták. Lindsay Lohan – aki ugyan nem egy filmistennő – ebben állati jó volt. Szerettük a Bajos csajokban, szerettük a Cserebere szerencsében és a hasonló kaliberű „remekművekben”. Ő már ezeket a köröket nem gazdagítja és én embereket nem tartok pótolhatónak, de törekedhetnénk rá, hogy legalább ezt a szintet elérjük. Voltak még rajta kívül más színésznők is, akiket ezekből a vígjátékokból ismerhettünk, ők is kinőtték ezt, vagy pályát váltottak. De komolyan nincsenek már ennyire minimális – mert ez már tényleg a legalja – tehetséggel megáldott lányok se? És fiúk? Mert nekik aztán pláne nem mondhatjuk, hogy sok mindenre szükségük volt ezekhez a szerepekhez a kockás hason kívül.

Sosem fogom azt gondolni, hogy világrengető jelentőségű a tipikus csajos vígjáték, de azért nekem jólesne néha megnézni egyet-egyet, lehetőleg olyat, amit nem láttam ötvenszer.Nem arra valók, hogy az ember mélyen elgondolkodjon rajtuk, nincs bennük lövöldözés és még egy tisztességes sárkány se, de olyan jól kikapcsolják az ember agyát. Plusz, ha az eddigi szintnél is lejjebb süllyednek ezek a filmbeli lányok, akkor mi lesz a valódiakkal, akik ezt nézik?

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!