Oldal kiválasztása

Ez a film nem teszi jobbá az emberiséget, nem rejtettek el benne mély mondanivalót, nincs benne romantika vagy erős érzelmek, híján van a CGi orgiának. Viszont van benne lövöldözés meg verekedés, sok vér, robbantás, poénok. Egy valamiben viszont tökéletes a film – hozza azt, amit vállalt: egy agyatlan akciófilm a két akciófilmes szupersztárral Stallonéval és Schwarzeneggerrel. Ennyi, pont, se több se kevesebb.

szupercella

Ray Breslin (Sylvester Stallone) a szakmája legjobbja (vajon tényleg van ilyen szakma?), képes bármely börtönből kiszabadulni, kizárólag az ott elérhető és felhasználható eszközök segítségével. Eddig mindig sikerrel járt és ebben nagy segítségére van a háttércsapata is, Abigail (Amy Ryan) a kapcsolattartója, Hush (Curtis Jackson) a számítógépzseni és az ügynöke, Lester (Vincent D’Onorfio). Természetesen újfent bebizonyította, hogy száz százalékos börtön nem létezik – elég pimaszul röhög, a markába mikor sikerrel jár.

Az új megbízás eltér az eddigiektől. A börtön, amit tesztelnie kellene egy magánlétesítmény, teljesen újfajta felépítéssel. Ray kicsit inogva bár, de elvállalja. Ebben sokat segített a kétszer akkora gázsi. A megadott helyről azonban elrabolják Rayt, mi nézők pedig pontosan azt látjuk és halljuk, amit ő: percekig a sötét váltakozik villanásnyi fénnyel, szokatlan hangokkal, beszéddel és zajjal. Mire Ray feleszmél (és mi is) már a cellában van, és nem vicceltek, tényleg eltér minden börtöntől, amit valaha látott: hatalmas elzárt terek, sehol a napfény, a cellák teljesen átlátszóak. Az őrök pedig maszkot viselnek.

szupercella3

Ray azonnal érzi, hogy itt bizony baj van, de gyorsan rájön arra, hogy átverték, méghozzá elég csúnyán. Közben a csapata is aggódik így nyomozósba kezdenek, de folyamatosan zsákutcába jutnak. Ray a börtönben összebarátkozik Rottmayerrel (Arnold Schwarzenegger), a közös és gyűlölt ellenség, a börtönfőnök ellen összefognak, na meg persze a szökés reménye is sokat segítet átlendülni a friss barátság kezdeti buktatóin. Hobbes (Jim Caviezel), a börtönigazgató gyorsan kapcsol és mindennel megpróbálja megakadályozni őket a szökésben: az elzárástól és a fenyítéstől sem riad vissza. Rayt viszont nem olyan fából faragták, hogy gyorsan meg lehessen törni, úgyhogy minden akadály ellenére okosan és ügyesen halad a szabadság felé.

A két főszereplő annyira élvezte a forgatást, ez folyamatosan látszódik a filmben – vajon mennyit ökörködhettek ezek ketten? Azt nyújtják, amit szeretünk tőlük: morcos tekintet, kemény pasik és a nagy puskák. A film utolsó harmadában pedig lövöldöznek, gyilkolnak, olykor beszólnak, robbantanak, majd újra lőnek – tudjátok, csak a mindennapi rutin meg a mókuskerék.

szupercella2

Meglepő módon a végére sikerült betenni egy jó kis csavart, amire én abszolút nem számítottam, de egyből megszerettette velem a filmet, végérvényesen. Biztosan elő fogom még szedni ha lövöldözős akciófilmet akarok nézni. Schwarzi pedig németül káromkodott benne, még sosem hallottam tőle mást az angolon (és a magyaron kívül), tetszett ez a betét a filmben, frissebb lett tőle. Ja, és Curtisnek, azaz 50 Centnek jól áll a kocka szemüveg és a gyíkság. Hajrá okosak!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.