Oldal kiválasztása

Szívemnek számos csücske van, és ezekből egyet-egyet a művészetnek és a kínai kultúrának tartok fenn, és ha találok valamit, amiben a fentebb említett mindkét dolog megtalálható, nem csak a két csücsök, de az egész szívem repes. Az Andrássy úton, a Hősök terétől mindössze egy kőhajításnyira található Kogart ház pedig még két hétig ad otthont egy egyedi, 19-20. században készült kínai tusrajzokból álló gyűjteménynek, ami nem csak megfelel mindkét kritériumnak, de túl is teljesíti azokat.

páráshegyek_1

A két emeleten elterülő tárlatra egyszerűen nincsenek szavak – ahogy az ember körbenéz a teremben, mindenhonnan a távol kelet kincsei tekintenek vissza rá. A már megsárgult papírra készült, nagyméretű festmények a falakon lógnak, míg a szobák közepén elhelyezett vitrinekben teleírt tekercseket és kecses legyezőket láthatunk. A második szinten egy videofelvétel is várja a látogatókat, amin a festés folyamata követhető végig, pár lépésre a képernyőtő egy alkóvban pedig egy kis asztalkán gondosan elrendezve tekinthetők meg a tradicionális tusrajzok készítéséhez szükséges kellékek.

páráshegyek_2

A festmények maguk üdítően eltérnek a megszokott európai stílustól – a művészek főleg feketét és szürkét használtak, ami monotonitását a rózsaszín, a piros, ritkábban a narancssárga és a kék töri meg. A legkedveltebb téma a tájkép, főleg hegyekkel, vízesésekkel a háttérben, de gyakori még a virágos-faágas csendélet, a madarak, a rovarok, több festményen pedig az emberalakok kerülnek előtérbe. A festők – akik közt több nő is akadt – dinamikus, gyors vonásokkal dolgoztak, sokszor akvarell-szerű hatást érve el, ám eközben sűrűbb festékkel rengeteg apró részletet is hozzáadtak műveikhez: közelebbről nézve láthatók a madarak tollai, az erezetek a rovarok szárnyán. Ami csodálatos, az az, ahogy a távlatokkal bántak – ahogy a háttérben alábukó vízesés lába elveszik a párában, ahogy az előtér részletgazdagsága kontrasztot alkot a távol elmosódottságával.

páráshegyek_3

A kiállítás még március 16-áig tekinthető meg a Kogart házban minden nap reggel tíztől este hatig.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.