Oldal kiválasztása

Bevallom töredelmesen, nem szeretem ezt a filmet. A szereplők számomra élettelenek, a motivációjuk pedig baromság, a történet gyakorlatilag klisék halmaza, a szörnyek egyszerre agyafúrtak és ostobák. De van valami, amit nagyon eltaláltak benne, az pedig maga Riddick Riddick karaktere, aki képes elvinni a hátán az egész filmet – és, mint az ahogy azóta kiderült, két folytatást is.

pitchblack3

Adott egy személyszállító űrhajó valahol a világűrben, mindenki sztázisban fekszik, de beüt a krach és lezuhannak egy kietlen bolygóra. Dögmeleg van, minden száraz és élettelen, se víz, se élelem, csak a végtelen sivatag, amit két nap perzsel. Teljes alkalmatlansága ellenére a pilóta, Carolyn Fry (Radha Mitchell) lesz a túlélők kvázi vezetője – helló, klisé. A túlélők persze azt hiszik, hogy a legnagyobb gondjuk a vízhiány lesz – tévednek.

Richard B. Riddick (Vin Diesel), gyilkos és szökött fegyenc. A rabot felügyelő tiszt, Johns (Cole Hauser) hosszú ideje vadászott már rá, be is pörög rendesen, mikor Riddick megszökik a zuhanás után. Megpróbálják többen is felkutatni, – mondjuk sosem értettem, hogy minek, van elég bajuk így is, nem? Akkor nem lehetne inkább azzal foglalkozni? Persze, hogy nem.

pitchblack1

Keresés közben találnak egy kutatótelepet, valaha emberek lakták, de nyom nélkül eltűntek, elég hosszú ideje már. És ekkor fény derül (vagy beborul?) a titokra – a bolygó 22 évenként sötétbe burkolódzik, és akkor előbukkan a mélyből milliónyi szörnyeteg, piszok éhesen.

A bolygóról elmenekülni nem kis feladat, miután a mentőhajó a telepen van, a túlélők viszont a lezuhant hajón rekedtek. Körülöttük a napok már lementek, teljes a sötétség, ezek a szörnyek viszont pontosan ezt szeretik, ettől kelnek életre, és a sok finom falattól, amit a lezuhant túlélők jelentenek. De szerencsére ott van Riddick, a sötétben látó szemeivel – amit egy tucat mentolos spangliért vett egy börtön mélyén. Az emberek nagy részét persze útközben megeszik, főleg a saját ostobaságuknak köszönhetően – jól van na, Riddick is egy picit besegít. Shazzát (Claudia Black) sajnáltam, a színésznőt még a Farscape-ből kedveltem.

pitchblack2

A hangulat igazán ügyes, még mindig bennem van a kettőség, akárhányszor látom. Mert rossznak tartom, de mégis mindig megnézem és ez Riddick miatt van. Tudni akarom a történetét és látni akarom, ahogy öl – abban van valami művészi. Ugyan a magyar szinkron nem képes visszaadni Vin Diesel hihetetlen orgánumát, azért Kálid Artúr tud valamit.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.