Oldal kiválasztása

Aki egy a görög mitológiákhoz hű történetet vár, az inkább kapcsolja le a filmet vagy tegye vissza a könyvet. Ellenben ha szeretne egy modern mesét, amely összekapcsolódik az ógörög istenekkel, héroszokkal és egyéb mitológiai alakokkal, akkor jó helyen jár.

Percy Jackson (Logan Lerman) egy tizenéves, átlagos középiskolai srác: nem túl népszerű, nem egy zseni, a családja is kicsit balhés, szóval olyan, mint bárki más – legalábbis elsőre ezt gondolhatnánk. De Percy különleges – és nem csak azért, mert az anyukája, Sally (Catherine Keener) imádnivaló. Ő egy félisten, apja Poszeidon (Kevin McKidd), a három olimposzi félisten egyike, a tengerek ura – ennyit az átlagos srácokról. Viszont erről, és arról, hogy körbeveszi őt a mitológia, Percy eddig semmit sem tudott: a legjobb barátja, Grover (Brandon T. Jackson) szatír és egyben testőre; a kedvenc tanára Mr. Brunner (Pierce Brosnan) kentaur, és nem is akármilyen, hanem maga a híres nevezetes Cheiron.

percy1.2

Valaki azonban ellopta Zeusz (Sean Bean) villámait, ő pedig Percyt gyanúsítja. Természetesen erről mindenki értesül, és mindenki készpénznek is veszi, hogy a villámtolvaj maga Percy. Ezt mondjuk sosem értettem a filmben, miért is Percy az első számú gyanúsított, semmilyen bizonyíték nem utal rá, még csak indítéka sincsen, bár lehet, ezt a könyvben jobban megmagyarázzák.

Percy, Grover és Sally menekülnek a szörnyeteg elől, az egyetlen hely, ahol a srácok biztonságban lehetnek a Félvér Tábor – itt képzik ki az istenek és a halandók közös gyermekeit. A menekülés során azonban Sallyt foglyul ejti Hádész, az alvilág ura, és csak akkor hajlandó elengedni őt, ha Percy elhozza neki a villámot. A tűzben megelevenedő Hádészt mindenki látja és hallja. A táborban sokan vannak: Aphrodité lányai, Árész fiai, és gyakorlatilag az összes isten felmutat egy-egy porontyot itt. Percynek azonban esze ágában sincs a táborban maradni – ki akarja szabadítani édesanyját, valamint meg akarja találni az igazi tolvajt. Küldetésében barátai is segítséget nyújtanak: Athéné lánya, Annabeth (Alexandra Daddario) vele tart, míg Hermész fia, Luke (Jake Abel) ellátja őket információval. Így ők hárman – Percy, Grover és Annabeth – elindulnak a saját kalandjuk felé.

percy1.3

Szükségük lesz három nagyhatalmú gyöngyre, amelyet Perszephoné (Rosario Dawson) rejtett el a világban a szeretői számára – ezeknek a segítségével ugyanis ki lehet szabadulni a Tartaroszból. Útjuk során meg kell küzdeniük Medúzával (Uma Thurman), egy hidrával, és megannyi misztikus lénnyel a görög mitológiából.

Amikor először láttam, nem igazán fogott meg, éreztem benne a lehetőséget, de ezt nem használták ki maradéktalanul. A film ügyes és váratlan fordulatokat is tartalmaz, humoros és izgalmas, egy érdekes világba vezeti a nézőket. Az első filmet nem élveztem annyira, kicsit tingli-tanglinak éreztem. A százhúsz perc pedig irdatlanul sok egy ilyen kalandfilmnél. Percy kalandjaiba a második film során szerettem bele, olyannyira, hogy már az első kötetet is megvettem és nemsokára olvasni kezdem – és természetesen reflektálok is majd róla itt a blogon.

percy1.1

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.