Oldal kiválasztása

Erről beszélek, kérem szépen! Abszurd humor, csavaros eset, némi csipkelődős flört, óvatos karakterfejlődés – így kell Castle-epizódot csinálni.

castleS06E16_3

Egy országos szállodalánc egyik New York-i létesítményének 147-es szobájában holtan találnak egy harmadrangú színészt. Az ügy egész egyszerűnek – már-már túl egyszerűnek – tűnik, ugyanis Beckették alig kezdik meg a nyomozást, a tettes már fel is adja magát – csak egy lapot kér, hogy vallomását leírhassa. Beckett azért kikérdezi, és az interjú után úgy tűnik, tényleg a nő a gyilkos – a tett helyszínéről pontos leírás ad, még azokat a részleteket is tudja, amik nem kerültek bele a hírekbe. A dolog csak akkor kezd sántítani, mikor az állítólagos tettes egyik ismerőse kezeskedik afelől, hogy a nő a gyilkosság idején vele volt, tolószékbe pedig akkor kerül, mikor egy férfi jelenik meg az őrsön, aki szintén azért jött, hogy vallomást tegyen.

Egyszer megkérdezték, ha jól emlékszem Stana Katictól, hogy ő miben látja a Castle sikerét (ne feledjük el, arról a sorozatról beszélünk, amelyik idén zsinórban harmadszorra vitte el a kedvenc bűnügyi drámának járó People’s Choice Awardot), mire ő azt felelte: abban, hogy nem veszik komolyan magukat. És ez így is van – míg más bűnügyi-nyomozós sorozatok véresen komolyan veszik az eseteket, addig a Castle gyakran viccet csinál a gyilkosságból, annak körülményeiből. És ez az abszurd humor az, ami sokakat elsőre bevonzott – köztük engem is.

castleS06E16_2

És ebben a részben aztán kaptunk az abszurd humorból! Az első húsz percet gyakorlatilag végigvigyorogtam, annyira üdítő volt nézni, ahogy Beckett szépen, lassan kijön a béketűréséből, Castle egyre lelkesebb, viszont „teóriátlan” – pedig a srácok várták az őrült ötleteit. Imádom ezt a bandát.

Egy nagy visszatérésnek is szemtanúi lehettünk ebben a részben: újra feltűnt a színen a törvényszéki pszichológus dr. Holloway (Phil LaMar), aki még a második évadban tűnt fel két epizód erejéig. Mivel a Castle nem éppen arról híres, hogy túl sok visszatérő szereplővel dolgozna, ez a comeback különösképpen fontos – talán azt vetíti előre, hogy hamarosan más régi ismerőst is viszontláthatunk? A fandomnak persze megvannak a jelöltjei: Jordan Shaw ügynök (Dana Delaney) az FBI-tól, és Madison Queller (Julie Gonzalo), Beckett középiskolai barátnője – mindketten szintén a második évadban tűntek fel anno.

castleS06E16_1

Az eheti mellékszál főleg Alexisre épült, és ismét nagyon szépre sikeredett, viszont egy kis fekete pont is jár érte az készítőknek. A konfliktus, amire ebben az epizódban végre pontot tettünk, még az évadpremierben indult, mikor is Alexis a hathetes Costa Rica-i kiruccanásából egy „sötétzöld”, gyümölcszabáló, alapjáraton jóindulatú, de hosszútávon elég idegesítő sráccal, Pijal (Myko Olivier) jött haza, akit egyből haza is költöztetett, majd mikor Castle-nél végleg elszakadt a cérna, apja tanácsa ellenére saját lakást bérelt a fiúval. Már a Limelightban (S06E13) látni lehetett, hogy Alexis rájött, mekkora hibát is vétett, és hogy a kapcsolat nem lesz hosszú életű. Az epizódban Alexis utolsó sora is az, hogy most megy, mert valamit el kell intéznie – vagyis szakítania kell a sráccal. És itt jön a fekete pont: sosem láttuk ezt a szakítást. Az írók három részen keresztül nem is foglalkoztak az üggyel, Pit pedig, aki annyi fejfájást okozott Castle-nek, csak úgy kiírták, mindenféle lezárás nélkül. (Persze, teszem hozzá, arról a sorozatról beszélünk, ami behozott, majd pedig meg is ölt egy visszatérő szereplőt anélkül, hogy az egyszer is megjelent volna a képernyőn.)

Az eheti rész elején a szereplők számára a szakítás már régi sláger, mint ahogy az is, hogy Alexis még mindig az albérletben lakik, bár látástól-Mikulásig dolgozik az egyetem mellett, hogy fenn tudja tartani. Castle próbálja rávenni lányát, hogy költözzön haza, de az hajthatatlan – bírja, jó így neki, és amúgy sem járt le még a bérleti szerződés. Magyarázkodása nem győzi meg Castle-t, akinek egy elejtett megjegyzése – Alexis talán valami más okból nem akar hazaköltözni – Kate-ben is kétségeket ébreszt: lehet, hogy ő az az ok?

És itt jön a gyönyörű, óvatos karakterfejlődés, amit a cikk elején beharangoztam: Kate az előző évad elején is hasonló helyzetbe került – akkor attól tartott, Alexis nem helyesli kapcsolatát apjával –, viszont akkor nem beszélt a lánnyal, hagyta, hogy Castle rendezze a helyzetet. Most viszont Kate lép, méghozzá párja tudta nélkül, kettesben találkozik Alexisszel. A két nő beszélgetése csodaszép, megható, mély, és fájdalmasan életszagú – ilyet kérek még!

castleS06E16_4

A zárójelenet, mint szinte minden részben, most is lelket melengetőre sikeredett.

Ezután a humoros-mély epizód után a jövő héten jön a szokásos duplarész első fele – vagyis jövő héten kicsit meghalunk. De azért élvezni fogjuk.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.