Oldal kiválasztása

Bevallom nagy érdeklődéssel vártam a filmet, Denzel Washington a fejemben még mindig a hiteles és remekbeszabott krimis filmek biztosítéka. Ez most megváltozni látszik, a Védhetetlen (Safe House) című filmnek köszönhetően. Ryan Reynoldsot szintén kedvelem, filmről filmre jobban teljesít, hiteles színész mind a vígjátékokban, mind a komolyabb produkciókban. Felfoghatatlan számomra, hogy ez a kettős ilyen silány filmet hozott össze.

védhetetlen1

Matt Weston (Ryan Reynolds) egy fokvárosi CIA-s védett házat őriz. Az elmúlt öt év teljesen eseménytelenül zajlott, Matt csak várja a kiugrási lehetőséget és a karrierje továbblendülését, ez idáig hiába. Ám feltűnik valami – vagy inkább valaki, aki nemcsak egy jobb pozíciót tud előmozdítani Mattnek, hanem akár hőssé is teheti. Ez pedig Tobin Frost (Denzel Washington), aki egy élő legenda. A volt CIA-ügynök a legjobb volt a szakmájában, de tíz évvel ezelőtt otthagyta az ügynökséget és kiárulta a szervezet titkait. Természetesen az ügyfelek között nem válogatott, aki a legtöbbet fizette, az nyert.

Tobint üldözik, ezért úgy dönt, hogy felkeresi a védett házat és inkább átadja magát az ügynökségnek. Matt dolga lesz megvédeni az értékes foglyot, méghozzá bármi áron. A védet házat ostrom alá veszik – a Tobinra vadászók nem kispályások, igazi, képzett zsoldosok, akik bármit megtennének, hogy megszerezzék a Tobin birtokában lévő információt. Mattnek és foglyának sikerül elmenekülniük a házból, de senkire sem számíthatnak, még a CIA-n belül is képesek lennének ölni azért, ami Tobinnál van. Természetesen az idealista és kissé naiv ügynököt ez sokként éri – Reynolds jó színész, ezt a figurát is jól hozza. Matt mindent megtesz, hogy szabályszerűen megvédje és leszállítsa a foglyot a CIA-hoz.

védhetetlen2

El kell ismernem, Denzel Washington remek színész, bárkit képes hitelesen megformálni, de úgy éreztem, ebbe a filmbe nem adott bele mindent, rutinból csinálta végig. Persze így is kiváló teljesítményt nyújtott, de ez most inkább csak korrekt iparosmunka volt a részéről. Ryan Reynolds viszont tényleg szerepről szerepre jobb lesz. A kettejük párbeszéde nagyon jóra sikeredett, ám ez még kevés volt ahhoz, hogy megmentse a filmet.

Igen, a film a történeten bukott igazán. Biztos vagyok benne, ha egy feszes akciófilmet készítettek volna belőle, akkor most dicsérném – nem pedig ezt a se krimi, se thriller, se akció, de mégis valamit. Nem, a készítők megpróbáltak mélyen szántó gondolatokat és önmarcangolást is beletenni, mintha maguk sem tudták volna, mit is akarnak valójában forgatni. A lövöldözések és az üldözések jók benne, így legalább nem unatkoztam a film alatt. De ez egy tucatfilm, és az is marad. Kár érte, pedig a lehetőség megvolt benne.

védhetetlen3

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.