Oldal kiválasztása

Ma egy olyan sorozatról írok, ami szerintem a sci-fi műfaj egyik alapköve. Bár mai szemmel nézve nem nagy szám, de amikor készült egyedülálló volt. Amikor először láttam, nagyon kicsi voltam, talán még óvodás – emlékszem, hogy rémálmaim voltak a repülő robottól. Aztán végre meg tudtam nézni egy teljes részt – Power kapitány jött, elvarázsolt és többé nem féltem. Amióta újra elővettem a sorozatot, megint ugyanazt álmodtam. Kevés sorozat van, ami ennyire a bensőmbe égett, viszont a Power kapitány és a jövő katonái a kevesek egyike.

powerkapitány1

A XXII. században atomháború zajlott le a Földön. Két tudós, Lyman Taggart és Stuart Gordon Power egy újfajta fegyveren dolgoztak a háború lezárásához, ez a fegyver egy mesterséges intelligenciával rendelkező gép. Taggart a maga hasznára akart a fordítani a gép erejét, azonban az öntudatra ébredt és átvette az irányítást a tudós akarata felett. Ezután jött a fémháború, ahol az emberek a robotok ellen harcoltak. A fémlények központja Vulkánia lett, innen kiindulva mészárolták le vagy ejtették foglyul a megmaradt emberiséget. A másik tudós, Power sem tétlenkedett, kifejlesztett számos különleges páncélt, amelyek védelmet nyújtanak a fémlények ellen. Ezeket, valamint egy volt katonai repülőt, a fiára hagyta, majd elindult Vulkániába. Power önmaga szállt szembe Taggarttel, de kudarcot vallott, és mindketten meghaltak. Ám a gép újraélesztette Taggartet, bár inkább az újraalkotta a jobb kifejezés, mivel már semmi emberi nem maradt benne, Lord Dreadként (David Hemblen) irtotta tovább az emberiséget.

powerkapitány2

Tizenöt évvel később Stuart Power fia, Jonathan Power (Tim Dunigan) egy öttagú egység parancsnokaként száll szembe a fémlényekkel. A sorozat erről a maroknyi csapatról és küzdelmeikről szól. Az egység tagjai, Matthew Masterson őrnagy, azaz Sólyom (Peter MacNeil), a Power család régi barátja, az ő páncélja egy repülő egységgel van felszerelve; Michael Ellis hadnagy, másnéven Tank (Sven-Ole Thorsen), genetikailag feljavított ember, a szárazföldi akciók irányítója; Robert Baker őrmester, vagyis Cserkész (Maurice Dean Wint), a csapat felderítője – a kedvencem; Jennifer Chase tizedes (Jessica Steen), az egyetlen női tag, pilóta, szerelő és egyben mindenes.

powerkapitány3

A történettel nem erőltették meg magukat az alkotók, inkább csak az akkori robot- és sci-fi- hullámot lovagolták meg. Viszont ez volt az első tv sorozat, ahol folyamatosan használtak számítógépes technikát – a fémlényeket így alkották meg. A sorozatra még jó két évtized távlatából is sokan emlékeznek, ezt pedig az akkori hullámban kevés történetnek sikerült elérnie. A sorozatnak legalább kétévadnyi folytatást terveztek, de nem lett belőle semmi. Még mindig nosztalgiával gondolok a sorozatra, van más is rajtam kívül, aki emlékszik rá?

powerkapitány4

Érdekesség: eredetileg Tim Dunigan kapta Szépfiú szerepét A Szupercsapatban, de a pilot után lecserélték Dirk Benedictre.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.