Oldal kiválasztása

Oktatni sokféleképpen lehet: unalmasan, szigorúan, humorral megfűszerezve. Valamiért talán a legutolsó a leghatásosabb módszer – és erre szerencsére a BBC is rájött.

supersizers_3

A Jöttünk, ettünk, visszamennénk! (angolul The Supersizers Go…/The Supersizers Eat…) egy tizenhárom epizódot számláló, 2007 és 2009 készült dokumentumfilm-sorozat, ami játékos formában mutatja be hogyan is étkeztek és éltek egyes korokban az angolok, sőt, két rész erejéig még kitérőt is tesz az ókori Rómába és a forradalom sújtotta Franciaországba. A műsor házigazdája az étteremkritikus Giles Coren és a rádiós komika Sue Perkins, akik minden epizódban képzeletbeli utazást tesznek a múltba, ahol egy teljes hetet töltenek. Ez idő alatt úgy öltözködnek, úgy viselkednek, olyan programokban vesznek részt, és legfőbbképpen azt és úgy eszik, amit a korabeli emberek.

Giles és Sue teljesen beleélik magukat a számukra kiosztott szerepbe. A régens-korban Sue férjre vadászik, a nyolcvanas években Giles reggeli helyett hat kávéval indít, az első világháború alatt egy éjszakára leköltöznek egy metróállomásra – hogy csak pár esetet említsek. És tényleg le a kalappal előttük, mert bármiről is legyen szó, akár kukacos sajtokról, akár kétes eredetű koktélokról, ők ketten mindent lenyelnek – ha a kor emberei megették, hát akkor ők is megeszik.

supersizers_1

Amellett, hogy egy nagyon szórakoztató műsorról beszélünk, a Jöttünk, ettünk, visszamennénk! az ismeretterjesztésben is az élvonalban jár: minden egyes „utazás” előtt vagy Giles, vagy Sue, vagy mindketten kivizsgáltatják magukat, majd pedig ugyanazokat a teszteket a hét végén megismétlik. Ezek után a két eredményt összevetik, hogy látható legyen, milyen hatással is volt az emberek egészségére az adott kor menüje.

A két házigazda persze nem egyedül viszi a műsort – ebben több szakács és történész is a segítségükre van. Emellett minden egyes epizódban kétszer vendégeket is hívnak magukhoz, a hét közepén egy kisebb összejövetelre, míg vasárnap este egy nagyobb vacsorára, ahová általában meghívják az adott korszak egy-egy szakértőjét, valamint pár ismertebb britet – írókat, színészeket, zenészeket.

supersizer_2

A sorozatot itthon már több csatorna is leadta – elsőként a LifeNetwork –, ám jelen pillanatban nincs adásban, és DVD-n sem kapható – pedig biztos vagyok benne, hogy lenne rá igény. Viszont ha valaki makog kicsit angolul, a teljes epizódok megtekinthetők a YouTube-on eredeti nyelven.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.