Oldal kiválasztása

Ha már két filmet is megcsináltak ugyanabból, akkor úgy gondoltam, talán lehet valami a könyvben, amit érdemes elolvasni. A tetovált lány Stieg Larsson Millenium-trilógiájának az első kötete és garantálom, hogy aki szereti az ilyesmit, az végig fogja olvasni mind a hármat.
Láttam a svéd és az amerikai verziót is, hmm…azt mondom, szerintem a svéd jobban sikerült(miért van az amerikaiban a csajnak szőke szemöldöke a fekete hajhoz? O.o), viszont mindkét filmet módfelett hiányosnak érzem.

Atetovaltlany1

Még az sem mondható, hogy bizonyos dolgok nem lettek volna kivitelezhetők. A sztori kétségkívül ugyanaz, de vannak szálak, amiket egy tollvonással kihagytak, pedig szerintem kellettek volna.
Lisbeth Salander nem egy hétköznapi lány. Alapvetően pont az a típusú ember, akit a mai kor divatbabái és fiúkái elítélnek(akinek nem inge), ráadásul jó morcos is, szóval elég jól intézi, hogy senkinek ne legyen szimpatikus. Ami azt illeti, ez is a célja. Ő nem akar szimpatikus lenni és nem akar senkit a közelébe engedni. Úgy gondolja, nem bízhat senkiben, hisz bármit csinál, azzal a bíróságon köt ki, ráadásul gyámság alatt áll, mert az anyja beteg. Az apjáról nincs infó. Aztán megkapja a melót Mikael Blomkvistről, s a sors úgy hozza, hogy végül vele kell dolgoznia a Vanger család rejtélyén. Csodák csodájára meg is fejtik.
A könyv központi témája a nemi erőszak, szóval, aki ettől kiborul, az inkább ne olvassa el. Kezdetben még csak Lisbethről szól a fáma, akinek meghal a régi gyámja, s az új minden alkalommal (igazából csak kétszer) megerőszakolja, amikor a leányzónak pénz kell. Salandert viszont nem kell félteni. Ő valóban egy kemény csaj, s egy életre elintézi, hogy drága kedvenc cukrosbácsink ne akarjon többször ilyesmit csinálni. Aztán, mint kiderül, igazából a Vanger család rejtélye, mely eredetileg az eltűnt Harriet Vangerre vonatkozik… Nos, ennek is szerves részei a megerőszakolt nők, ugyanis Harriet, aki eltűnt, megtudta, hogy apja – és később a bátyja – áll egy rakat gyilkosság hátterében, sőt, azok ketten őt is igencsak gyakran használták játékszernek. Mit ne mondjak, rózsás egy gyerekkor lehetett. Aztán ő lelépett Ausztráliába minden szó nélkül, s őt keresik Mikaelék, és így derülnek ki a gyilkosságok is. Ugyanis Martin Vanger és az apja szadista perverzek. Abban lelik örömüket, hogy megerőszakolnak nőket (miért nem élnek szado-mazo kapcsolatban? O.o), viszont ez bűncselekmény, s elég ciki lenne, ha a csajok kitálalnának a rendőrségen, vagy a sajtónak, ami nem csak nekik ártana, hanem még az amúgyis tönkremenőben levő Vanger-konszern is lehúzhatná a rolót. De végül aztán totális lebukás és Martin ki is purcan egy kamionnal való ütközéskor, amikor Lisbeth elől menekül. Harriet előkerül és minden szép. Vagy nem? Igazából nem, ugyanis Mikaelt csúnyán kihasználták, s véletlenül sem annyit profitálhat a dologból, mint amennyit ígérnek. Ugyanis a sztori elején az újságíró becsületsértési ügybe keveredik, mert lead egy sztorik H.E. Wennerströmről, amihez viszont nincs forrása. Végül Vangeréktől kap valami sztorit és elsimul a dolog, és hogy mesés legyen, még Lisbeth-tel is összejönnek, szóval happy end van és hurrá.
Ja és ki ne hagyjam a legütősebb jelentet: Martin a pincében kikötözi Mikaelt és őt is meg akarja erőszakolni (O.o), aztán jön Lisbeth és leüti egy golfütővel. Igazi akciójelenet, betegesebb akciórajongóknak ajánlom, az utána következő motoros üldözéssel együtt. Valahogy itt mindenki meg akar erőszakolni mindenkit. Kicsit beteg.

Atetovaltlany2
Egyébként a fejezetek elején egy jópár adat is megtalálható a svédországi nemi erőszakról, családon belüli erőszakról és hasonló nyalánkságokról, hogy azért az olvasó érezze, ez egy kitalált sztori, de a való életben is elég durván mindennapos.

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!