Oldal kiválasztása

Komoly ez a cím, vagy be voltak rúgva mikor kitalálták? Dark Blue, értem én, szó szerint vették, de akkor inkább lett volna Beépített zsaruk. Azt hittem vígjátékot nézek, aztán eltelt tíz perc és nem stimmelt a dolog. Utánanéztem és kiderült, hogy ez egy krimi sorozat. De mindegy, ha már belekezdtem, illik befejeznem.

darkblue1

Egyből a mélyvízbe dobták a nézőt. Négy rendőr, akik egy csapatban dolgozva épülnek be bűnözők soraiba. Érdekes hangulatvilág – borús, szomorkás, magányos munka ez. Ezt a hangulatot kellően megfogták. Sötét utcák, kihalt sikátorok és bűnözők – szemben a napfényes és ragyogó nappali Los Angelesszel.

A szereplők kissé felemásak, Carter Shaw (Dylan McDermott) a csoport feje. Ő adja az utasításokat és felel a rendőrségnek is. A karaktert sokszor haszontalannak éreztem. Bár nagy rajongója vagyok Dylannek – pazar alakítást nyújtott az American Horror Storyban –  de itt inkább csak rutinból hozta a karaktert. Semmi lélek, csak az iparos munka.

A csapathoz nemrégiben csatlakozott újonc, a nagyon nagyon mély titkokat őrizgető Jaimie Allen (Nicki Aycox). Ezekről a titkokról később derül ki, hogy sablonosak és mellőznek minden írói leleményt. Nicki Aycox neve nem véletlenül nem ismerős senkinek a színésznő ugyan sok filmben és sorozatban szerepelt, de maradandót nem tudott alkotni.

darkblue2

A csapat másik két tagja Ty Curtis (Omari Hardwick) és Dean Bandis (Logan Marshall-Green). Kettejük közül csak Logannel érdemes foglalkozni, Ty Curtis szerepe élettelen és felesleges karakter. Logan egyébként a Prometheus sci-fi filmben is szerepelt, egész ügyes színész, várom tőle a további munkákat.

A második évadtól csatlakozik a csapathoz Alex Rice (Tricia Helfer) ügynök az FBI-tól. Tricia szintén ugyanazt csinálja, mint Dylan. Jól hozza a szerepét, de szintén semmi különleges nincs benne. Úgy vélem, ez nem csak a színészek hibája. Egyszerűen maguk a szerepek annyira élettelenek voltak, hogy ezeket senki sem tudta volna jól eljátszani.

A történet pedig katasztrófa, kb. az első három rész után ismétli önmagát. Értem én, hogy nehéz a beépülés és az ezzel járó felelősség, de ha minden akció ugyanarra a sémára épül, akkor az embernek elmegy tőle a kedve. Gyakorlatilag minden részben ez megy: valaki már beépült, megkedvelte a bűnözőt és vagy túlságosan mélyen van a dologban, vagy az akció nem úgy sül el, ahogyan tervezték, aztán mégiscsak hepienddel zárul.

darkblue3

Hova tűnt az a kreativitás, amivel az elején megleptek? Maga a sorozat ötlete is pazar, ritka manapság a hozzá hasonló. Nincsenek high-tech kütyük a lehallgatáshoz, vagy labor, ami mindent elemez és megtalál. Nem, itt a nyomozói szimat dominál, a zsaru ösztön és a tapasztalat. Mégis valahol az elején elvesztették a hitüket magukban a készítők és visszatértek a hollywoodi klisékhez.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.