Oldal kiválasztása

Ha egy izgalmas akciófilmre vágysz, ne a Colombianat nézd meg. Ez egy tingli-tangli filmecske, nem túl erős történettel és annál is gyengébb főszereplővel. Azonban a besurranós jelenetek miatt érdemes megnézni. Ha nem Zoe Saldana lenne a főszereplő és Luc Besson a producer, szerintem ember nem hallott volna róla, de így – hála a castingnak – igen. És pont ez az egyik hiba is a filmben: maga Saldana.

colombiana1

Kolumbia, 90-es évek, Cataleya (Zoe Saldana) családját megtámadja az egyik drogbáró, a szüleit lemészárolják, a kislányt pedig üldözőbe veszik. Cataleya bravúros – és rettenetesen hiteltelen – módon kijátssza az őt kergető sokaságot és a nagybátyjához, Emiliohoz (Cliff Curtis) menekül az USA-ba. Cataleya már gyermekként elhatározza, hogy ő bizony bosszút áll a szülei haláláért és bérgyilkos lesz, ha felnő. Elképzeltem, ahogy a bájos kislánytól megkérdezik az iskolában: „mi leszel, ha nagy leszel?” Ő pedig lazán benyögi, hogy bérgyilkos.

Tizenöt évvel később járunk, Cataleya profi bérgyilkos, Emilio nem csak felnevelte, hanem ki is tanította – elég durvára sikeredett az a jelenet, amikor az utcán lelőtt valakit, gondolkodásra késztetve ezzel a kislányt ­­– gyakorlatilag ő lett Cataleya ügynöke. A lányt még mindig a bosszú hajtja – bár erről még a bácsikája sem tud. Kézjegyként áldozatai mellkasára festi a Cataleya orchidea képét. A sokadik próbálkozásra sikerül is előcsalogatnia szülei gyilkosát és kezdetét veheti az igazi munka. Közben az FBI is felfigyel Cataleya áldozataira és megpróbálják előkeríteni a lányt. James Ross ügynök (Lennie James) az FBI-tól az egyetlen értékelhető karakter a filmben.

Zoe Saldana as "Cataleya" in Columbia Pictures' COLOMBIANA.

Ez az a pont ahol végkép elcsúszik a film, minden egyes mozdulat, minden egyes esemény hiteltelen vagy klisés, sokszor pedig a kettő együtt. Cataleya olyan verekedést produkál, ami egy az egyben baromság, Saldana testfelépítése nem alkalmas a szemtől szembeni ökölcsapásokra. Attól féltem, hogy kettétörik szegényt. A bosszú/család/szerelmi szálat pedig annyiszor láttuk már – sokkal jobban is kivitelezve – semmi újat nem tudott felmutatni.

Zoe Saldana as "Cataleya" in Columbia Pictures' COLOMBIANA.

A filmben egyedüli értéknek a besurranásos jelenteket tartom – azok is hiteltelenek, de legalább látványosak. Saldana ügyesen hajlik, mászik és úszik, erre kellett volna jobban ráépíteni a filmet, nem pedig a bunyókra.

Biztos vagyok benne, ha a szerepet nem Saldana kapja, akkor a film jobb lett volna. A favoritom Thandie Newton – akinek a neve A sötétség krónikája című filmből lehet ismerős, Vaako (Karl Urban) feleségét alakította. Ő sokkal hitelesebben tudta volna eljátszani a bosszúszomjas bérgyilkost, már csak a mimikájával vissza tudta volna adni az érzelmeket, amire sajnos Saldana nem képes. Persze tudom, ő mostanság nem akkora név, nem ő játszotta Uhura hadnagyot az új Star Trek filmekben (pedig jobb lett volna).

Szomorú, mert a filmben megvolt a potenciál, hogy igazán ügyes alkotás legyen, de a készítők vagy nem akartak, vagy nem mertek újítani, ez pedig sajnálatos.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.