Oldal kiválasztása

Jancsi és Juliska felnőttek, boszorkányvadászok lettek és ezt nagyon menőn csinálják. Ennyiben össze is lehet foglalni a Boszorkányvadászok (Hansel & Gretel: Witch hunters) című filmet. Nem sokat vártam tőle, tényleg, mégis csalódnom kellett,  viszont pozitívan. Előre leszögezem a film nem nagy szám, klisét klisére halmoz. Mégis vicces az egész, a humorral remekül bántak, olykor ironikus képet festve a boszorkányokról alkotott sztereotípiákról.

boszorkanyvadaszok1

János (Jeremy Renner) és Júlia (Gemma Arterton) túlélték a Mézeskalácsházat, megölték a gonosz boszorkányt. Ez pedig olyan jól ment nekik, hogy ez lett a hivatásuk. Híresek lettek, mert valamilyen oknál fogva nem fog rajtuk a banyák varázslata – talán a trauma miatt. Faluról falura ölik a boszorkányokat fizetség fejében. Újabb falu, újabb boszorka – vagy mégsem?

Az egyik elöljárónak ez nem tetszik, beleköt Júliába, aki lefejeli. Amíg élek ezt a jelenetet nem felejtem el, epikus. Júlia pedig egyszerűen tovább ép, János csak egy mosolyt fűz hozzá a jelenethez. Kiderül, hogy a gyerekeket elrabolták, és egy egész sereg banya készül a boszorkányszombatra. Mondtam, a sztori vacak. A verekedéseket túlhúzzák, vagy negyed órán át megy erdőn-mezőn át. De a poénok nekem még mindig bejönnek – eltűnt kisgyerekek rajzolt képe a tejesüvegen, az elöljáró sínbe tett orra vagy János inzulinadagolója. Merthogy János cukorbetegséget kapott a Mézeskalácsházban!

boszorkanyvadaszok2

Maguk a boszorkányok kifejezetten szörnyűek, bár a főboszi (Famke Janssen) még repedezett arccal is lenyűgözően szép. Amit nem értek, az az, hogy miért kell mindig úgy mozgatni a kamerát, hogy ne látszódjon Famke magassága (182 cm). Nincs abban semmi rossz, ha egy nő magasabb egy férfinál.

boszorkanyvadaszok4

A vége inkább gusztustalan, mint ijesztő, csak lövöldöznek és csonkolnak és darabolnak és lövöldöznek. Főleg ezek a jelenetek rontották el a filmet, nem illetek ide, a humort és az iróniát kellet volna inkább előtérbe helyezni. A történet ugyanaz, mint az eredeti mesében: János és Júlia győznek, a boszorkányok pedig meghalnak, még a jók is. A végére pedig megkapjuk a testvérpár eredetét és a magyarázatot a hatástalan varázslatokra – mondjuk ez ötletesre sikeredett.

boszorkanyvadaszok3

A színészek nem nyújtottak benne maximumot, talán még minimumot se, de a forgatást élvezték, szerintem szétröhögték magukat rajta, ez pedig érződik.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.