Oldal kiválasztása

Ma estére egészen más terveim voltak, de kinéztem az ablakon és eldöntöttem, inkább A köd (The Mist) című filmről írok. A könyvet nem olvastam, de a filmet sokszor megnéztem, és az egyik kedvencem lett Stephen King történetei közül.

aköd1

A helyszín egy kedves, álmos kisváros, itt él David Drayton (Thomas Jane) a családjával. A fiával elindulnak bevásárolni a hétvégére, a felesége otthon marad – a köd már messziről látszik. Az üzletben természetesen mindenki ismeri egymást. A katonaság megszokott látvány, hiszen egy támaszpont van a közelben, ahol tudományos kutatásokat végeznek. A köd lassan ereszkedik, percről percre egyre szorosabban öleli körbe a vegyesboltot, a városka lakói a sorokban állnak és meglepetten nézik. De ez nem az a szokásos tóparti ködfelhő, amit megszoktak, ez a köd félelmetes és áthatolhatatlan.

aköd3

Gondolnánk, hogy csak az ismeretlentől való félelem bújt elő a lakókból – és belőlünk is. Aztán pár perc múlva kiderül, a ködben egy szörnyeteg lakozik (később láthatjuk, hogy nem csak egy) , ami képes – és persze akarja is – felfalni az embereket. David megtesz mindent a fia, Billy (Nathan Gamble) megmentéséért, de lassan rá kell döbbennie, hogy az igazi szörnyetegek az üzletben vannak.

Ezek maguk az emberek. Mrs. Carmody (Marcia Gay Harden) a saját vallásos filozófiáját próbálja ráerőltetni a bent rekedt és rettegő emberekre – úgy véli ez Isten büntetése a sok rosszért, amit az emberiség elkövetett, és ha feláldozzák a felelősöket, akkor majd megbékél. A szemében ezek maguk a katonák – az egyik bevallja, hogy kísérleteket folytattak a bázison egy másik dimenzióba való átlépésről. Jessup közlegényt (Sam Witwer) fel is áldozzák, és azon az estén valóban nem történik újabb támadás az üzlet ellen.

aköd2

Davidnek, a fiának, Amandának (Laurie Holden) – David barátja – és még néhány embernek nem teszik a dolgok alakulása és a fanatizmus előretörése, ezért úgy döntenek, inkább elmenekülnek. Természetesen Mrs. Carmody bűnösként kezeli őket és a katona sorsát szánja nekik.  Sikerül azonban kijutniuk az üzletből és megpróbálnak minél messzebb kerülni a várostól. Lassan elfogy a benzin, a köd sehol sem szűnik, a hangok, amiket hallanak pedig rettentőek. A végét direkt nem írom le, nem tudnám visszaadni azt a színészi játékot, ami abban a kocsiban lejátszódik.

A film zseniális! Finoman, lassan haladunk előre, lépésről lépésre megismerve és fokozva a félelmet. A szörnyeket szinte alig látjuk a film alatt, de nem is fontosak, mert a film nem erről szól. Az emberi elméről és annak sötét részéről, arról, ahogyan az emberek képesek kifordulni önmagukból. Marcia Gay Harden hibátlan, le a kalappal a színésznő teljesítménye előtt, minden mozdulata, az mimikája őrületet sugall. Thomas Jane tökéletes apa, a szeretet, amit sugároz tapintható. Bármit képes lenne feláldozni a fiáért, és ezt be is bizonyítja. Ezt szeretem Stephen Kingben, nincs szüksége szörnyekre, hiszen ott vannak maguk az emberek.

aköd4

A főszereplőkön kívül is volt néhány ismerős arc, nem véletlenül: Jessup közlegényről, Sam Witwerről mintázták a Star Wars: The Force Unleashed konzol játék főszereplőjét. Sallyt, a pénztárosnőt Alexa Davalos alakítja, akit a Riddick – A sötétség krónikában láthattuk Kira szerepében. Az Amandát alakító Laurie Holden pedig a Walking Dead című sorozatban szerepelt – ahonnan nekem nagyon hiányzik.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.