Oldal kiválasztása
  1. november 24-én ünnepelte aCsillagkapu Cosplay Klubelső szülinapját. Ennek örömére klubnapot szerveztek a budapesti Volán Székházban.

Egy, a nerd kultúrától távolabb tábort verő ’civil’ az első mondatban mindjárt kettő ismerős és egyúttal ismeretlen szóval is találkozhat.

Csillagkapu, eredeti nevén Stargate. Észak-Amerikában, MGM logó alatt készített és tíz éven át vetített, több spin off showt életre hívó sci-fi sorozat, mely itthon is több csatornán adásba került. De mi is az a cosplay? Röviden: beöltözés, rajongás, barátok, művészet; különböző jelmezek és kiegészítők viselése egy szeretett karakter megformálásához – a fanklubok elsőszámú programja.

csk-elso

Az elsősorban Amerikában és Japánban honos műfaj nálunk talán még mindig kissé szokatlan, de fejlődik. Magyarországon is egyre több cosplay klub születik. Csillagok háborújaHarry PotterGyűrűk ura – itthon ezek a legnagyobbak, de ha nagyon utánanézünk, előbb-utóbb megtaláljuk az anime és manga kultúra keményvonalas képviselőit is. Noha a ’94-ben, a Stargate mozifilmmel indult Csillagkapu univerzum hosszú ideje meghatározó tényezője a sci-fi világának, a hazai klub egyelőre az előbbiekénél kevesebb tagot számlál, de már most, az első születésnapi bulijuk kapcsán is többen csatlakoztak hozzájuk.

Az esemény távol állt attól, hogy tömegrendezvényről beszélhessünk, ez azonban a hangulatot egyáltalán nem befolyásolta. A tengerentúli nagytestvéreknél megszokott szervezői és résztvevői lelkesedés hibátlanul működött. A csapat facebook oldalán már hetekkel az időpont előtt lehetett szavazni a kedvenc sorozatepizódokra, amiket persze levetítettek; a szervezők több fordulós kvíz játékot is indítottak, a nyeremények pedig természetesen csillagkapus relikviák voltak. Volt lehetőség a sorozatban látott különböző egyenruhák felpróbálására is – az eredményeket a csapat albumában lehet megtekinteni.

A lelkes, a közös érdeklődés mentén szerveződő kiscsapatnak minden esélye megvan, hogy kinője magát, és minél több érdeklődőt ismertessen meg ezzel a fajsúlyos világgal, de akár magával a sci-fi műfajával – az ehhez szükséges legfontosabb tényezők már megvannak. Én remekül éreztem magam, jó volt olyanokkal beszélni, akik szeretik ezt a világot. Alig várom a második születésnapjukat.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.