Oldal kiválasztása

Érdekes egy film a Pusztulás (The Plague), tényleg nem tudom hova tenni. 2006-ban készült, de végig olyan érzést sugároz, mintha a nyolcvanas évek alkotása lenne. Lassú a tempó, klisés az egész, de mégis ötletes a megoldás.

pusztulas1

Egy apa reggel keltegeti a másodikos kisfiát, de olyan mintha rohama lenne, katatón, habzik a szája, semmire sem reagál. Persze rohan vele a sürgősségire, ahol mindenkivel ugyanez történt. Közben a tévéhíradó hallatszik, a jelenség világméretű, Japánban kezdődött és minden kilenc év alatti gyermeket érint.

Aztán ugrunk tíz évet az időben, a gyerekek azóta kómában vannak. Minden újszülött így születik, magyarázatot nem találtak még. Azóta a világban bevezették a teljes szülési tilalmat. Az emberiséget a kipusztulás fenyegeti.

Mi pedig visszatérünk a kezdeti családhoz. Az apa maga viseli gondját a fiának, eteti és beszél hozzá. Feltűnik a színen a testvére, Tom Russell (James Van Der Beek) – börtönből jött, megölt valakit, ami teljesen lényegtelen – segít neki a fiánál. Van egy kis kavar Tom volt feleségével, Jean Raynorral (Ivana Milicevic), aki orvos a kómás gyerekek mellett.

Aztán este a gyerekek felébrednek, mindannyian egyszerre, elég félelmetesre sikeredett a jelenet. Válogatás nélkül ölik a felnőtteket. Persze kezdeti családunknak is annyi, Tomot megmenti veje, Sam (Brad Hunt). Együtt elindulnak az iskolához megkeresni Jeant. Megtalálják, meg még pár túlélőt, de mint mindig, a töltelék karakterek nem húzzák sokáig.

pusztulas2

Páran megmenekülnek, bezárkóznak egy templomba, a gyerekek meg közben ölik a jónépet és kiszívják a lelküket – igen ez valóban fura. A menekülés nem sikerül, a kómából ébredtek tanulnak, elrontják a kocsikat, megtanulnak lőni. A várost elbarikádozzák, hogy a maradék ember se tudjon elmenekülni. A végére már csak Tom és Jean marad, és itt jön az, amit nem értek, maga a befejezés, mert nem látom értelmét. Merthogy a gyerekek tanulni akarnak, és az menekül, meg aki feláldozza a lelkét nekik és nem menekül. Tom ezt csinálja, ezáltal Jean megússza. Ugye, hogy hülyén hangzik? Aztán meg a csaj tök nyugodtan él tovább a házában, a gyerekek meg körülötte vannak és figyelik. Csavarként beledobták Tom szellemének átköltözését egy kissrácba.

pusztulas3

A film ötletes, tetszik benne a rejtély, a feszültséget nagyon jól kelti. Annak ellenére, hogy vontatott, nem unalmas. Viszont a lezárás az semmilyen, nem vágom a dolgot. Szóval, ha valaki megnézte és kifejtené kommentben a véleményét ezzel kapcsolatban az szuper lenne. Hátha többen kiderítjük mi akart ez lenni itt a végén.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.