Oldal kiválasztása

Mikor is lettem képregény rajongó? Talán Garfielddal kezdődött, vagy az X-Mennel, nem emlékszem. Elcsábítottak a képek, a feszes párbeszédek és persze a szuperhősök (vagy a szuper gonoszok). Gyerekként a moziban megnéztem, amit csak lehetett, a Batmant, a Rocketert vagy a sokat szidott Dredd bírót. Magát a képregényt nem volt a legegyszerűbb beszerezni, így maradtak a filmek. Egy kis szelet abból a történetből, amit át akartam élni. Hiszen ezt tesszük mind: harcolunk az oldalukon, sírunk a vállukon és nevetünk a vicceiken. És jött az új irány. A filmek egyre népszerűbbek lettek és ez elindította a hazai képregény kultúrát. Mind több és több külföldi képregény került kiadásra, magyarul.

garfield

Véletlenül akadtam rá az eseményre, amelyet a Magyar Képregény Szövetség rendezett. Hungarocomix, már a nevébe is beleszerettem. Egy találkozó ahol lehet képregényeket venni, beszélgetni róla vagy éppen előadásokat hallgatni. Hazai kiadók friss megjelenésekkel is készülnek erre az időpontra.

Leginkább az amerikai horror képregényekről szóló előadás érdekelt, nagy Walking Dead rajongóként ez nem is csoda. Juhász Viktorral beszélgettek, a képregény sorozat magyar fordítójával. Röviden ismertette a történetet, majd megosztotta az érdeklődőkkel a fordítási tapasztalatait. Kiderült számomra, hogy a főszereplő a kedvenc karaktere.

A földszinten a hazai ismert képregény-kiadók asztalainál lehetett vásárolni. És volt is mit, Új Bosszú Angyalai, Kázmér és Huba, Vasember. Legszívesebben felvásároltam volna az egészet. Különlegességként két kötet nyerte el a tetszésemet, a Watchmen alkotásáról és grafikájáról szóló, illetve a Marvel univerzum enciklopédiája, benne az összes karakterrel, mindkettő angol nyelven.

Az emeleten magyar alkotók munkáiba lehetett belelapozni, illetve meg is lehetett vásárolni a képregényeiket. Tehetséges művészek honosítják meg nálunk ezt a műfajt. Személyes kedvencem az X-Embörök lett. Örömmel tölt el a tudat, hogy Magyarországon is terjednek a képregények.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.