Oldal kiválasztása

Sokat markol, keveset fog. Talán ezzel a mondattal lehet leginkább jellemezni ezt a filmet. 2013-ban viszonylag sok sci-fi került a mozikba, a Feledés (Oblivion) a jobbak közé tartozik. Már a trailerben is a látványra mentek rá, nem hiába, valóban ütős lett.

feledes1

Nagyon vontatottan kezdődik, tényleg piszok lassú minden. 124 perc túl sok neki, feszesebbre kellet volna húzni. A történet kissé döcögős, mintha minden egyes alkalommal megállnánk megmagyarázni az alapvető dolgokat. Értem én, hogy akartak egy sci-fit, amit mindenki ért, de ettől még nem kell hülyének nézni a közönséget.

Mire végre felpörögnek az események és megjelenik Beech (Morgan Freeman) oda a lelkesedésem. A kapszulában érkező Julia (Olga Kurylenko) ügyesen felkavarja az állóvizet, de már későn. A szereplők közül talán Jack a gyenge láncszem, túlságosan mélyíteni akarták a karaktert, de ezt Tom Cruise nem tudta eljátszani. Sikes szerepében Nikolaj Coster-Waldau ezerszer jobb választás lett volna, de az ő nevével ugyebár nem lehetett volna eladni a filmet. Andrea Riseborough parádésan szerepelt, talán az összes színész közül ő nyújtotta a leghitelesebb alakítást.

feledes3

Jack (Tom Cruise) és Victoria (Andrea Riseborough) egy lebegő bázison élik napjaikat, felügyelik a Földön dolgozó gépeket. Az emberiség elhagyta a bolygót egy hosszabb háború után, ők ketten is már csak pár hétig maradnak. Az alapötlet érdekes, a gépek lenyűgözőek, a kietlen Föld látványa hibátlan. Nekem nagyon szívszaggató volt így látni a bolygómat. Itt maradt néhány űrlény, akik szabotálják Jack gépeit.

feledes2

Végén a csavar, vagyis csavarok ügyesek, bár elég lett volna akár az egyik is. Csak az utolsó öt percből kihagyhatták volna a cukormázat, megfeküdte a gyomromat.

A Feledés egy tipikus példa a hibátlan látványvilágra, de ha ennek a tíz százalékát beleölték volna a történetbe, most ódákat zengenék a filmről. Egyszer viszont mindenképpen látni kell.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.