Oldal kiválasztása

Mikor először láttam a filmet – 2007 tavaszán – egyből elvarázsolt. Egy igazi klasszikus mese, csakhogy nem volt az. Teljesen új és egyedi, a világ, a karakterek a nagy mesemondókat idézték. Dicsértem is mindenkinek, ez igen, Luc Besson eredetit tud alkotni.  Arthur (Freddie Highmore) a mindig kedves és okos fiú, aki hatalmas szemekkel falja a világot. A rejtély, ahogyan szépen kibontakozott a nagyapjáról (Ron Crawford), tökéletes. A grafika egyszerűen bámulatos, hibátlan egyensúly. Holdviola Hercegnő és népe egyszerre voltak idegenek és ismerősek is. A kincs és az azt védő gonosz Maltazár kellőképpen eredeti. Ekkor még persze szó sem volt folytatásról.

arthur1

Aztán jött a hír, Luc Besson tervezi a következőt, én pedig izgatottan vártam az újabb varázslatot. De, hiába mert az bizony nem jött el. Helyette azonban kaptam egy sablonos, klisés és ostoba történetet, két részletben.

Persze meg kellett néznem, de micsoda elpazarolt idő. Hova tűnt a mese, hova tűnt a varázs? Elvesztett mindent – talán a grafika nem, mert az továbbra is bámulatos. Próbáltam haragudni Bessonra de nem ment, szerintem nem a kapzsiság hajtotta, mert szívvel-lélekkel dolgozott a történeten, ez meg is látszik, de valahol elcsúszott, végérvényesen.

arthur2

A klisék eluralták mindkét filmet, a szülők, akik nem figyelnek a gyerekre; a mindig kemény hercegnő; a mindig vicces testvér; az ostoba, de jó lelkű fiú, aki gonosz apja nyomdokaiba akar lépni. Minden itt van, szépen sorrendben. Tessék, itt van, nézzétek, pont, úgy ahogyan a nagykönyvben meg van írva, az összesben. A legidegesítőbbek talán Arthur szülei, mintha egy gagyi Benny Hill showból léptek volna ki.

Ha jó és igaz mese kell, akkor az Artúr és a villangók (Arthur et les Minimoys) tökéletes választás, akár hány éves az ember. A folytatásokat – Arthur: Maltazár bosszúja (Arthur et la vengeance de Maltazard) és Arthur 3: A világok harca (Arthur 3: la guerre des deux mondes) – pedig felejtse el mindenki, nem érnek egy fabatkát sem. Kivéve a grafika, mert az nagyon ott van a szeren.

arthur3

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.